Punt divers

El refugi-xalet dels Rasos de Peguera reprèn l'activitat després d'estar dos anys tancat

Pep Parera i Berenguer Casas són els nous guardes del refugi-xalet dels Rasos de Peguera. Ubicat a Castellar del Riu (Berguedà), el refugi pertany al Centre Excursionista Montserrat i estava tancat des de l'any 2007 arran d'un litigi sobre la propietat de l'edifici entre aquesta entitat i els propietaris de l'estació d'esquí dels Rasos, que s'ha resolt a favor de l'entitat excursionista. Els nous guardes el tornen a posar en funcionament aquest cap de setmana amb l'objectiu d'aprofitar la seva accessibilitat per dur-hi a terme activitats més enllà de les lligades al muntanyisme. El refugi-xalet dels Rasos es va construir l'any 1933 al costat del lloc on es van iniciar els esports de neu a Catalunya.

D'entrada, els nous guardes consideren que es tracta d'un refugi amb molt potencial, ja que es troba just al mig de la ruta del Camí dels Bons Homes, en una de les etapes més llargues, la que va de Berga fins a Gósol passant per Queralt. El refugi, explica Pep Parera, pot servir per escurçar aquesta etapa.En relació amb el món del muntanyisme, els nous responsables de la gestió de l'equipament tenen previst organitzar rutes entre el refugi i el refugi Delgado Úbeda de la Serra d'Ensija. També es prepararan rutes guiades per fer amb raquetes de neu i en nits de lluna plena. A banda d'oferir la possibilitat de fer nit i de menjar, el refugi-xalet dels Rasos de Peguera vol aprofitar la seva accessibilitat per carretera per dur a terme altres activitats que puguin atraure visitants, encara que no sigui per practicar ni esports de neu ni de muntanya. En aquest sentit es farna projeccions de cinema de muntanya, tallers sobre la fauna i la flora de l'entorn i fins i tot activitats relacionades amb el món de la solidaritat i la cooperació.Segons Pep Parera, es tracta de dinamitzar l'espai a base d'oferir una àmplia proposta d'activitats que no es limitin al món del muntanyisme i els esports de neu. ReformesAbans de reobrir el refugi-xalet s'han fet tot un seguit de reformes en l'equipament que n'han reduït la capacitat, però que n'han incrementat el confort. Així, s'han fet dues habitacions més petites per acollir famílies i s'han fet millores tant en els accessos com en la cuina. El refugi disposa d'una cuina per als guardes i una altra de lliure que poden fer servir les persones que s'hi allotgen si prefereixen cuinar ells mateixos. També hi ha un petit espai de biblioteca amb llibres i jocs, una sala amb llar de foc i taules, i les habitacions, amb capacitat per a 42 persones. Un refugi històricEl refugi dels Rasos de Peguera el va construir fa 76 anys el Centre Excursionista Montserrat per acollir excursionistes i esquiadors. Precisament l'edifici està construït just al costat dels terrenys on fa 101 anys es van iniciar els esports de neu a Catalunya. En aquell moment, el refugi ja es va dotar d'aigua corrent i recentment s'hi ha fet arribar el subministrament elèctric.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.