Punt divers

Adif suprimirà un pas a nivell a Planoles per un valor de més de 2,1 milions d'euros

COMARQUES GIRONINES

Adif suprimirà un pas a nivell de la línia Barcelona- Puigcerdà al municipi de Planoles (Ripollès). El projecte, valorat en més de 2,1 milions d'euros, consistirà en la construcció d'un pas superior per a vehicles i un pas inferior per a vianants en el punt quilomètric 20/030 del trajecte Ripoll- Puigcerdà. Amb aquesta actuació, que s'emmarca en el Pla de Supressió i Millora dels Passos de nivell del Ministeri de Foment, es vol incrementar la seguretat de vehicles, vianants i la circulació ferroviària, així com garantir la permeabilitat de la infraestructura ferroviària en aquesta població. La inversió anirà a càrrec de l'Estat. Es calcula que a l'any 2012 s'hauran suprimit 1.931 passos a nivell.

Per tal de suprimir el pas a nivell, es construirà un vial per a vehicles d'uns 205 metres de longitud amb una estructura formada per bigues, juntament amb una calçada de 7 metres d'amplada, amb dos carrils de tres metres i vorals i espais laterals de mig metre a cada costat. Per altra banda, es construirà un pas inferior per a vianants, d'uns deu metres de llargada i 2,5 metres d'amplada i es millorarà un camí afectat per les obres d'uns 130 metres de longitud.

El cost total d'aquesta obra és de més de 2,17 milions d'euros que assumirà de forma íntegra l'Estat en el marc del Contracte Programa subscrit per l'Administració General de l'Estat i Adif durant el període 2007-2010. També forma part del la de Supressió i Millora dels Passos a Nivell posat en funcionament pel Ministeri de Foment l'any 2005, amb un pressupost total d'1,3 milions d'euros.

En la programació d'aquest pla, es prioritzen les actuacions en funció del nivell de risc de cada pas i en coordinació amb els diferents titulars dels vials (ajuntaments i Comunitat Autònomes, principalment) i amb els nous traçats previstos en el Pla Estratègic d'Infraestructures i Transport (PEIT). Es calcula que a l'any 2012, s'hauran suprimit 1.931 passos a nivell.

Les obres a Catalunya

Des de la posada d'aquest pla, el Ministeri de Foment i Adif han suprimit en la línia Barcelona- Puigcerdà un total de cinc passos, situats a Canovelles (Vallès Oriental), Manlleu (Osona) i Puigcerdà (Cerdanya). Ja s'han contractat les obres per a suprimir cinc passos a nivell més en els municipis de Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), Balenyà (Osona), El Brull (Osona) i Toses (Ripollès) i s'ha licitat la redacció del projecte per a suprimir-ne deu més a les poblacions de la Garriga, Granollers i Tagamanent, totes tres al Vallès Oriental, i a Gurb i Sant Quirze de Besora de la comarca d'Osona. També s'han portat a terme obres per a la millora de la protecció en catorze passos de nivell més.

Aquestes obres també s'inscriuen amb els treballs de modernització de les instal·lacions i infraestructures de la línia Barcelona- Puigcerdà, amb una inversió global de més de 350 milions d'euros. De moment, s'ha modernitzat el sistema d'electrificació i el reforç de la potència de quatre subestacions, així com la implantació d'un sistema de bloqueig automàtic i la instal·lació del sistema de comunicació per ràdio tren-terra. S'han fet treballs de renovació integral de la via i, concretament, s'han modernitzat les estacions de la línia de Manlleu (Osona), al Ripollès -Ripoll, Ribes de Freser, Planoles, Campdevànol-, a la Cerdanya -la Molina i Puigcerdà- i Sant Quirze de Besora-Montesquiu (Osona).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.