Punt divers

El maig passat ha estat el més càlid i sec enregistrat a les Terres de l'Ebre en 130 anys

L'Observatori de l'Ebre ha donat a conèixer que aquest maig passat ha estat el mes de maig amb menys pluges enregistrat des que el Col·legi Màxim de la Companyia de Jesús de Tortosa va iniciar les observacions meteorològiques a l'Ebre l'any 1880. Segons l'Observatori, la precipitació del maig passat va ser d'1,1 litres per metre quadrat i el valor més aproximat es va registrar l'any 1942, amb 1,4 litres. A més, la pluja màxima en 24 hores es va produir el dia 16 de maig, amb 0,5 litres per metre quadrat. La temperatura també va ser al maig més alta que els valors mitjans per a aquest mes. En concret, la mitjana de màximes va assolir els 27,8 graus, superant l'anterior màxim de 27,6 graus del 2006.

Segons l'Observatori de l'Ebre, l'Agencia Estatal de Meteorologia i el Servei Meteorològic de Catalunya han informat que el maig passat, en el quadrant nord-est peninsular, hi ha hagut observatoris on el valor de la precipitació ha estat molt més baix del que és habitual en aquest mes. En canvi, el 2008 passat es va assolir el màxim històric de precipitació en un mes de maig, amb 229,3 litres per metre quadrat. Aquest fet deu al clima mediterrani, que presenta fortes variacions interanuals. Normalment, a les Terres de l'Ebre el mes de maig és un dels més plujosos de l'any, juntament amb la tardor, però enguany el maig ha estat 'extremadament sec'.D'altra banda, la temperatura mínima mitjana ha estat de 14,6 graus, igualant la del 2007 i una dècima inferior a la del 2000 (14,7 graus). La temperatura mitjana ha estat de 21,2 graus centígrads i s'han superat així els 21 graus del 2006. Segons l'Observatori, l'actual 2009 i el 2006 són els dos únics anys en què la temperatura mitjana ha estat igual o superior als 21 graus. Tot i així, la temperatura màxima absoluta no ha estat record històric, ja que el maig passat es va arribar als 34 graus de màxima, mentre que l'any 2006 es van assolir els 36 graus i l'any 2001 els 35,4.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.