Successos

ROBATORIS A DOJO

Detenen a Irun un dels lladres de rectories

Amb un còmplice va atracar els rectors de Besalú, Bàscara i Sant Hilari Sacalm, com a mínim

Feia temps que els Mossos el tenien identificat i el buscaven per l'assalt a diverses rectories entre els anys 2006 i 2007. Entre les seves víctimes hi havia els rectors de Besalú, Eudald Vila; de Bàscara, i de Sant Hilari Sacalm. Ara l'Ertzaintza ha detingut a Irun un home originari de Bòsnia, de 40 anys, al qual imputen els atracaments a aquestes rectories.

Dimecres al vespre, l'Ertzaintza va identificar el sospitós, que es diu Sebastijan, a Irun, i un cop comprovat als arxius policials que era l'home que buscaven, els Mossos el van detenir. En el moment de la detenció, Sebastijan, anava amb la seva filla, que és menor d'edat i que va quedar sota la custòdia temporal dels serveis socials de la Diputació Forals, fins que un altre familiar se'n va fer càrrec. Al detingut, la policia li va retirar la documentació per analitzar-la, ja que també té antecedents per falsificar documental.

L'actuació dels dos homes, un de molt alt i un de molt baix, que es van especialitzar a atracar rectories es remunta al 2006. El primer cas va ser el de Besalú, la nit del 2 d'abril del 2006. Els dos assaltants van anar a la rectoria per demanar ajuda al capellà, llavors Eudald Vilà, i de sobte van posar-se unes caputxes i van apuntar-lo amb una pistola. El van lligar amb cinta adhesiva i el van deixar damunt del llit, mentre li reclamaven a crits els diners. Al final, es van endur uns 600 euros i 750 dòlars.

Dies després, va rebre el rector de Sant Hilari Sacalm, Carles M. Giol. El mateix sistema: van amenaçar-lo amb una arma i el van lligar. Aquest cop, els lladres es van topar amb un capellà africà que s'estava a la rectoria de Sant Hilari i que va rebre una pallissa. El botí dels assaltants va ser de 2.000 euros. En tots dos casos, sembla que abans havien anat a prendre mides de les cases.Ja al 2007, un homes que semblaven els mateixos, van a actuar el 25 de gener a Mosqueroles. I tot va passar com a Besalú i Sant Hilari Sacalm: encaputxats, amb pistola i emmordassant el mossèn, Francesc Malgosa, van arreplegar prop de 400 euros. Però aquest assalt a aquest petit poble del Vallès, no l'han atribuït al detingut a Irun.

Sí que li imputen, però, el darrer assalt a una rectoria de les comarques gironines: va ser el 8 de febrer del 2007 a la rectoria de Bàscara, on van amenaçar i lligar el mossèn, Florentí Lluís, i van fugir amb un botí de 120 euros que tenia a la cartera.

L'actuació dels lladres va crear molta alarma social i els Mossos fins i tot van elaborar un retrat robot per identificar els sospitosos. Finalment en van poder identificar un, el que ara ha estat detingut a Irún. Falta el seu còmplice, que no ha estat localitzat i, en principi, tampoc identificat.

LA XIFRA

4
anys
s'ha tardat a localitzar un dels lladres que s'havia especialitzat a atracar capellans a les rectories.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.