Successos

policial

Retornen a França 13 viatgers del TAV Figueres en 3 mesos

Les policies estatal i francesa han detectat únicament entrades irregulars de persones durant el primer trimestre de servei del tren

El nombre de detencions a la frontera va augmentar un 59% el 2010

Les patrulles mixtes que agents de la Policía Nacional de la comissaria de la Jonquera i la Policia francesa de fronteres fan al tren d'alta velocitat (TAV) en el trajecte Figueres-Perpinyà i Perpinyà-Figueres des del 19 de desembre de l'any passat, han comportat el retorn a França de tretze passatgers per la seva entrada irregular a l'Estat espanyol. A dos dels viatgers la Policía Nacional els va obrir dos expedients, mentre que per part de la policia francesca van detenir una persona perquè estava reclamada per França.

Els agents fan patrullatge al tren un dia a la setmana i han detectat poca incidència delictiva, si bé el nombre de viatgers que circulen en aquest tram d'alta velocitat tampoc no és molt elevat.

Detencions a la frontera

A banda d'aquestes actuacions al tren, la unitat d'estrangeria de la Policía Nacional de la comissaria de la Jonquera va realitzar, al llarg de l'any passat, 1.132 detencions en els controls aleatoris que fa a la zona fronterera, i que suposen un augment del 59,62% respecte del 2009, en què en va fer 675.

D'aquestes 1.132 detencions, 115 van ser per delictes, 698 per reclamacions judicials, en les quals s'inclouen les ordres europees de detenció i extradicions, i les altres 319 van estar motivades per infraccions a la llei d'estrangeria.

Els agents van incoar també 325 expedients per infraccions a la llei d'estrangeria. Així mateix, pel que fa a les devolucions de persones per entrada irregular a l'Estat espanyol o a França, i en aplicació dels acords de readmissió hispano-francesos, es van fer les següents: l'Estat francès va retornar a l'Estat espanyol 2.427 persones, i l'Estat espanyol en va retornar 757 a l'Estat francès. De les devolucions fetes per França destaca el fet que més d'un 50% eren d'estrangers que tenien permís de residència espanyol.

L'inspector en cap de la unitat d'estrangeria i documentació de la comissaria, Antoni Castro, atribueix aquest increment, intensificat els últims sis o set mesos de l'any passat, a la quantitat de desplaçaments de moltes persones al país veí en busca de feina, arran de la crisi econòmica. Un cop allà, molts d'ells van ser retornats després que la policia francesa comprovés que no complien les condicions legals necessàries: o bé perquè treballaven de manera il·legal, tenien el permís de residència caducat o per altres causes que no van poder justificar la seva estada al país. El nombre de persones identificades en els controls aleatoris va arribar a 168.417 persones, i el de registres a vehicles, a 18.087.

Per altra banda, a través del Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús, la policia nacional va tramitar un total de 1.164 sol·licituds per part francesa de readmissió, i 6.850 peticions franceses i espanyoles d'antecedents i intercanvi d'informació.

L'inspector Antoni Castro valora la tasca de la comissaria, que diu que el 2009 “ja es va posar el llistó força alt i que es manté en el mateix nivell”, malgrat les dificultats que han suposat els canvis en els controls per la supressió de les instal·lacions de l'antiga duana.

Actuacions a la Jonquera

Identificacions de persones

168.417

Vehicles registrats

18.087

Devolucions de persones a França

757

Devolucions a l 'Estat

2.427

Detencions

1.132. Per delictes (115); reclamacions judicials (698); infracció a la llei (319)

Expedients incoats

325



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.