Successos

El foc de l'Alt Camp ha afectat les muntanyes de Prades

L'incendi ha cremat prop de 420 hectàrees, de les quals 242 són dins del paratge natural

El sinistre va començar en un camí que no porta enlloc a 20 metres de la carretera suposadament per una negligència

L'entorn de les muntanyes de Prades ha estat el més afectat per l'incendi que fins ahir al vespre, i ja sota control, havia arrasat prop de 420 hectàrees als municipis de la Riba, Alcover i Valls, tots tres a la comarca de l'Alt Camp. La part del territori inclosa en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) ha perdut més de 245 hectàrees de massa forestal, segons els agents rurals. El terme municipal més afectat pel foc ha estat el de la Riba, amb 275 hectàrees calcinades. A Alcover es van cremar 135 hectàrees i al nucli de Picamoixons, que pertany al terme de Valls, es va destruir encara no una hectàrea de bosc.

Dimarts, la virulència del foc, atiat per ràfegues de vent de component nord-oest amb cops de quasi 90 quilòmetres per hora, va fer avançar molt ràpidament l'incendi, que només en les primeres quatre hores va arribar a destruir 200 hectàrees. La direcció del vent va fer allunyar el foc del nucli urbà de la Riba i el va acostar cap a Alcover. Ahir, es va poder desactivar el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya que s'havia fet operatiu al polígon d'Alcover, i els veïns de Mas Gassol, desallotjats la nit abans, ja van poder tornar a casa.

La població de Picamoixons va viure moments de pànic dimarts, a la nit, perquè una part del nucli urbà va quedar encerclada pel foc. “Teníem el foc a tocar, tan a prop que sentíem el crepitar de les flames i tot es va omplir de cendres”, explica Irene Arroyo, una veïna de Picamoixons que confessa que ella i el seu marit van preparar una maleta amb roba per si havien de fugir amb la seva filla de 10 anys. Aquest matrimoni i molts veïns encara recorden l'incendi de grans proporcions de fa disset anys i el que es va declarar fa set anys. Aquesta circumstància ha fet que aquesta vegada el sinistre no hagi adquirit proporcions més grans perquè el foc, que va dibuixar un perímetre oval, va avançar en direcció a Alcover per una zona repoblada de pins i va recular cap a la Riba encerclant Picamoixons per una altra de les àrees també regenerada i amb poca matèria de combustió.

L'incendi ja està controlat

L'incendi de l'Alt Camp va quedar controlat ahir a les set de la tarda. Setanta de les prop de noranta dotacions de bombers que van treballar contra el foc es van quedar a remullar tot el perímetre. La circulació de trens tant de la línia d'alta velocitat com de mitjana distància es va restablir ahir de bon matí, després d'haver quedat interrompuda durant dotze hores. Algunes carreteres com la de Farena o la de Picamoixons continuaven tallades, si bé es permetia l'accés dels veïns de la zona que es desplaçaven en sentit Valls i viceversa. En canvi, ahir al vespre es preveia l'obertura de la C-14. El foc va començar dimarts, a les dues del migdia, a vint metres de la carretera i “en una mena de pista forestal que no porta enlloc, amb restes de brossa, on s'ha d'entrar expressament”, explicava l'alcalde de la Riba, Joan de la Puente. Els adolescents que estaven de colònies van passar la nit a Farena i avui es decidirà si poden tornar al campament dels Almogàvers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.