Successos

Alt Penedès

Investiguen parelles de fet de conveniència al Penedès

Els ajuntaments de Vilafranca del Penedès i Santa Margarida i els Monjos han suspès el registre temporalment

Alguns immigrants van explicar als tècnics que havien pagat a l'altre contraent

La brigada d'immigració de la Policía Nacional ha iniciat una investigació a Vilafranca del Penedès i a Santa Margarida i els Monjos després que els dos ajuntaments hagin suspès de forma temporal el registre de parelles de fet per l'augment sobtat d'inscripcions –el de Vilafranca a través d'un decret el 30 de maig passat i el de Santa Margarida i els Monjos a través d'un ple el 25 de juliol passat– i perquè hi ha indicis que darrere de les peticions hi podria haver una xarxa d'unions de conveniència.

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès va decidir suspendre el servei després de veure que només al mes de maig el nombre de sol·licituds arribava a 48, quan la mitjana de peticions mensuals era de 4, i es donaven un seguit d“'irregularitats”, com ara que en les mateixes dates arribessin diverses peticions per formalitzar parelles de fet en uns habitatges molts concrets i que algunes de les persones que ho havien sol·licitat, la majoria immigrants, ja havien formalitzat temps enrere una
altra parella de fet.

Poc després que el govern local de Vilafranca (CiU) suspengués el registre perquè sospitava que hi podia haver “un frau de llei” i s'insinués en un ple que al darrere hi podria haver “màfies”, el govern local de l'Ajuntament de Sant Margarida i els Monjos (PSC) –el municipi que es troba a tocar–, va fer el mateix. El consistori va constatar que en només un mes es registraven quasi el 50% del total de peticions fetes l'any passat (12) i els tècnics municipals van alertar d'irregularitats, com ara que alguns dels peticionaris eren membres de la mateixa família i les sol·licituds es feien de forma quasi simultània o que en algun cas una persona havia demanat donar de baixa la seva unió de fet amb una parella i d'alta la unió amb una altra. El que va alertar més els tècnics és que alguns immigrants diguessin que havien “pagat” per empadronar-se en un domicili i també per contraure una relació de parella de fet. Fonts de l'Ajuntament de Vilafranca consultades per aquesta mateix qüestió deien que sobre això “es tenen sospites però no certeses”.

Pocs dies després que la Policía Nacional conegués els dos casos va desplaçar agents als ajuntaments i va demanar les dades de les persones que han sol·licitat aquest registre.

Els ajuntaments ja han fet saber que malgrat que s'hagi suspès el registre municipal “es pot acreditar la constitució de la parella de fet als efectes de la llei 25/2010, de 29 de juliol, del llibre segon del codi Civil de Catalunya per escriptura pública o per qualsevol mitjà de prova admissible i suficient que acrediti la convivència”. Segons l'article 234.1, es pot acreditar que dues persones són parella estable si la convivència dura més de dos anys ininterrompudament, si durant la convivència tenen un fill comú o si formalitzen la relació en escriptura pública, és a
dir davant del notari.

El possible frau de llei al qual al·ludeixen els ajuntaments es relacionaria amb el fet que la creació d'una parella de fet entre un immigrant sense papers i un ciutadà comunitari dóna dret a la parella, si no es
denega, a demanar la targeta de familiar comunitari que obre així una via per poder regularitzar la seva situació. L'Ajuntament de Vilafranca ha explicat a aquest diari que els tècnics municipals estan treballant per tirar endavant una modificació del reglament del registre i que la intenció és portar-la al ple municipal del setembre.

Les associacions municipalistes del país no tenen constància d'altres consistoris que hagin optat per suspendre el registre de parelles de fet perquè hagin tingut augments sobtats. De fet, hi ha casos en què aquests xifra es redueix. L'Ajuntament de Tarragona va registrar el juliol de l'any passat 19 inscripcions, mentre que aquest any n'ha registrades 17.

LA XIFRA

48
peticions
es van registrar a Vilafranca del Penedès al maig. Abans només eren 4 o 5 al mes.

LA DATA

25.07.11
L'Ajuntament
de Santa Margarida i els Monjos va suspendre el registre de parelles de fet.
Les claus

La drecera per regularitzar els immigrants sense papers

Albert Mercader

Els fòrums de consulta de dret sobre estrangeria, a internet, no paren des de principi d'any de sol·licitar informació sobre el registre de parelles de fet (unions civils) i preguntar si la creació d'aquestes unions pot frenar les ordres d'expulsió d'immigrants que es troben a Catalunya de forma irregular. Bàsicament ,en aquests fòrums es comenta que aquesta pot ser una via directa per regularitzar la situació d'aquestes persones, ja que la creació d'una parella de fet amb un ciutadà comunitari dóna dret a demanar la targeta de familiar comunitari de la Unió Europea. Només cal dirigir-se a una comissaria de la Policía Nacional, mostrar l'original que expedeix l'ens local, el DNI de la parella comunitària i omplir el model 016 perquè s'iniciï el tràmit, que acostuma a ser llarg.

Requisit

Per formalitzar una parella de fet cal que els contraents siguin majors d'edat o menors emancipats i que com a mínim un dels membres de la parella tingui veïnatge civil a Catalunya. A més, els contraents han d'estar empadronats al municipi del registre on es volen inscriure.

Drets civils

L'associació veïnal Daltabaix al Penedès ha denunciat la decisió dels dos ajuntaments “perquè priva els veïns del dret civil adquirit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.