Successos

Un foc crema 65 ha i fa confinar els veïns de Rabós

origen

L'incendi va començar arran de carretera i se sospita que el va provocar una burilla que algú va llançar des d'un cotxe

Es van haver de desallotjar fins a cinc masos de la zona

Un foc que es va iniciar ahir al matí en un voral de la carretera GI-603, a Rabós d'Empordà, va cremar unes 100 hectàrees de vegetació, va obligar a confinar a casa seva els veïns de Rabós, va fer desallotjar diverses masies de la zona, va tallar una carretera i va fer mobilitzar seixanta dotacions dels bombers. Un pagès que viu en una de les masies desallotjades, que té problemes de cor, va haver de ser traslladat a l'hospital per problemes respiratoris per inhalació de fum.

Els bombers van rebre l'avís que es calava foc arran de la GI-603 a tres quarts de dotze del migdia, i ràpidament van desplegar un important contingent d'efectius per apagar les flames, que avançaven atiades pel vent de garbí que bufava amb força a l'Empordà. El foc va començar a tocar mateix de la carretera que va de Rabós a Garriguella, a peu del quilòmetre 4,5 de la GI-603, que immediatament es va haver de tallar al trànsit.

Cap al migdia el vent empenyia el foc en direcció nord, i va fer que travessés una riera, cosa que va dificultar la feina dels bombers.

En vista de l'evolució de l'incendi i com a mesura preventiva, els Mossos van fer evacuar dues persones que hi havia al mas Luna, i també els propietaris del mas Benat, i els ocupants que hi havia al mas Puig, al mas Can Tripaire i també al mas Molí de la Regadera, que van ser els més amenaçats per les flames. De fet, en un dels masos, can Molí, el foc va arrasar un cobert i va cremar uns vehicles.

El cap de l'incendi va pujar per la zona del turó de Pardells, i va baixar pel serrat del Pont, on es van concentrar la major part dels efectius dels bombers (van rebre el suport d'un hidroavió desplaçat expressament de Saragossa) per frenar el pas de les flames aprofitant una zona de conreus que els va fer de tallafoc. Com que el foc i sobretot el fum es van acostar molt al nucli de Rabós d'Empordà, els Mossos i els bombers van ordenar a tota la gent del poble que es quedés confinada a casa, i que tanqués portes i finestres per evitar que entrés el fum. L'alcaldessa de Rabós, Domini Montiel, va estar tot el dia al costat dels equips d'extinció i vetllant per la seguretat de la gent de la població. En principi, ahir només es coneixia el cas d'un dels desallotjats d'un mas, el Molí de la Regadera, que va haver de ser traslladat a l'hospital perquè va patir intoxicació a causa del fum.

A mitja tarda els bombers van considerar que ja tenien el foc en fase de control i la situació es va començar a normalitzar, i va ser l'hora de començar a marcar el perímetre de tota la zona afectada i de fer el balanç de la superfície arrasada. Oficialment, anit es va considerar que el foc havia arrasat 65 hectàrees de superfícies diverses: de vegetació agrícola, matoll i massa arbrada (suro i pi pinyoner). Tota la superfície pertany al terme municipal de Rabós d'Empordà.

Ahir a la tarda els Bombers de la Generalitat i els Mossos van permetre que la majoria dels veïns que havien estat desallotjats de les masies amenaçades pel foc hi tornessin. L'únic a qui es va impedir de tornar a casa va ser precisament l'inquilí de can Molí, que va haver d'esperar fins al vespre que els bombers rematessin la feina a casa seva, que va ser l'habitatge que va resultar més afectat pel foc, ja que les flames van destrossar-hi un cobert i algun vehicle.

Tot i que els equips d'emergència, que durant tot el dia van muntar una base de comandament a l'entrada de Rabós, al vespre ja es mostraven tranquils perquè tenien el foc controlat, els bombers han mantingut camions i efectius sobre el terrenys durant tota la nit, per anar remullant la zona i vigilar que el foc no revifés per algun costat.

Aquest ha estat el primer foc important a les comarques gironines d'aquest estiu, que fins ara havia estat molt plujós.

Foc en un hotel de Cadaqués

L'hotel Nou Estrelles, situat al carrer Sant Vicenç número 21 de Cadaqués, va haver de ser desallotjat divendres a la nit per culpa d'un foc que va cremar totalment una de les habitacions de l'establiment.

Els bombers van rebre l'avís de l'incendi a les 23.54 hores de la nit, i immediatament s'hi van desplaçar 6 dotacions dels bombers. El foc va cremar totalment l'interior d'una de les habitacions de la primera planta de l'establiment, que en té tres. Com a mesura preventiva, i amb el suport de la policia local, es va desallotjar l'hotel mentre els bombers apagaven el foc. L'incendi va quedar totalment controlat a les 00.23 hores, i es va donar per extingit del tot a les 00.44 hores d'ahir a la matinada.

A partir d'aquell moment es va procedir a ventilar l'establiment i a revisar-ne l'estructura, que no ha quedat afectada. Pels volts de les 3 de la matinada es va autoritzar els clients de l'hotel instal·lats a la segona i la tercera planta de tornar a les seves habitacions. Les úniques que van quedar precintades van ser les de la primera planta, així com l'habitació que hi ha just al damunt de la que es va cremar. En total, unes 6 persones van haver de passar la nit fora de l'establiment. No hi va haver danys personals i els bombers van retirar tots els efectius a partir de les quatre de la matinada, Ara s'investiga les causes que van originar les flames que van cremar tota l'habitació de l'hotel.

Sospites que una burilla va causar el foc

Els Agents Rurals van delimitar el punt arran de la carretera GI-603 on es va iniciar el foc, a tocar mateix de l'asfalt, i van fer la inspecció ocular de l'escenari i van iniciar la investigació per determinar les causes que van originar l'incendi. A la zona ahir no es feia cap activitat de crema de rostolls, i el fet que el foc comencés pràcticament a tocar de l'asfalt fa que una de les hipòtesis que es considerin sigui que les flames comencessin per culpa d'una burilla que algú hagués llençat des de la finestra d'un cotxe. Tot i els continus advertiments que es fan perquè la gent eradiqui aquest mal costum de llençar burilles des del cotxe, hi ha automobilistes que continuen fent aquestes imprudències, que se suposa que són les responsables de la majoria dels focs que s'inicien arran de les carreteres.

A resultes del foc, la carretera GI-603, que comunica les poblacions de Rabós i Garriguella, es va haver de tallar al trànsit en tots dos sentits fins que el foc es va donar totalment per controlat.

Per culpa del foc, segons va informar ahir el Servei Català de Trànsit, també va haver-hi retencions de vehicles a l'autopista AP-7 en el tram comprès entre Viladasens i Bàscara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.