Successos

successos

Investiguen maltractaments en un geriàtric d'Arbúcies

Quatre famílies presenten una denúncia contra l'exdirectora de la residència d'ancians Casa de Repòs

L'acusada, que és monja, ja ha estat traslladada per la congregació a un altre centre

El jutjat d'instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners du a terme, a instància de quatre famílies, una investigació sobre el suposat tracte degradant i vexatori a què la monja Carmen Roldan hauria sotmès els ancians de la residència de la tercera edat Casa de Repòs de les Germanes Hospitalàries de la Santa Creu d'Arbúcies, on la religiosa hi va estar de directora entre els anys 2003 i 2008.

El detonant d'aquest cas es remunta a ara fa tres anys, quan una veïna de Sant Celoni que tenia la mare ingressada al geriàtric va començar a detectar “circumstàncies estranyes” entorn de la mort de la seva progenitora, que es va llançar des d'un segon pis el 25 de juliol del 2008. Quatre mesos més tard, va contractar una advocada, Laurence Samara, per esclarir els fets. A la lletrada li va cridar l'atenció el relat de la clienta, que li va explicar que, malgrat que la mare s'havia produït diverses fractures en la caiguda, quan va arribar encara conscient a l'hospital Josep Trueta de Girona, l'havien “rentada i canviada de roba i, a causa d'un error administratiu, no es va informar de la mort als jutjats”. La denunciant no entén, a més, que la mare pogués desplaçar-se a una saleta, enfilar-se a una cadira i tirar-se daltabaix, ja que tenia importants problemes de mobilitat.

L'advocada va reclamar informació del succés al geriàtric i, al cap de quinze dies, va rebre tres cartes firmades per treballadors, en què s'exposava que la congregació havia obert una investigació a Roldan. Per redactar l'expedient intern del centre es va prendre testimoni als empleats. Una treballadora va afirmar que havia presenciat com Roldan “faltava al respecte a les altres germanes, humiliava els ancians, els insultava, els cridava i, alguna vegada, els havia ventat una bufetada”. Sis empleats més van subratllar que el seu to era “dictatorial” i que havia “aixecat la mà a les auxiliars del segon pis, però sense arribar a picar-les”.

Amb tota aquesta informació, la veïna de Sant Celoni va posar una denúncia als Mossos contra Roldan. Des d'aleshores la religiosa ha estat denunciada per tres persones més, que l'acusen d'haver agredit els seus familiars: a dues dones les van trobar amb la cara morada, i una altra senyora sosté que l'acusada li va causar blaus als braços i les mans.

Roda de declaracions

Els Mossos van obrir una investigació el 2009. Una de les primeres persones que va donar el seu testimoni va ser la filla de l'anciana que es va precipitar al buit. “Quan la mare feia uns mesos que era al centre, es va començar a queixar de la directora; deia que era dolenta i els pegava”, va sostenir. Després que la mare morís, va demanar explicacions a Roldan: “Em va dir que, el dia dels fets, va anar a buscar la meva mare per anar a sopar.” Segons la denunciant, Roldan li va dir que havia trobat la dona asseguda al passadís de la segona planta i que, en lloc de dirigir-se al menjador, se'n va anar a la saleta, des d'on es va llençar al pati: “Va insistir, a més, que feia una setmana que deia que es volia tirar per la finestra”. La filla de la víctima també pensa que va ser una temeritat que la monja donés instruccions de moure la mare sense esperar els metges –tal com afirmen les infermeres–, si bé Roldan defensa que quan va arribar al lloc dels fets les auxiliars ja l'havien recollida.

Vigilada de prop

Arran d'aquests fets, les cuidadores van decidir evitar que Roldan es quedés sola amb els ancians. Malgrat les denúncies de les famílies, però, la investigació interna del centre va concloure que l'exdirectora “és una mica dura en dir les coses”, si bé “no es va obtenir cap certesa sobre possibles agressions”. L'advocat de la monja, a més, considera que les famílies han fet “un muntatge al·lucinant” per cobrar l'assegurança: “La meva clienta només té un caràcter rígid i estricte; hi ha gent a qui no va agradar que posés ordre al centre.” Segons el lletrat, “als relats dels testimonis hi ha moltes contradiccions”. En la declaració als jutjats, l'acusada al·lega que mai ha agredit cap avi i que són els ancians els que peguen les treballadores: “A vegades, la gent gran cau del llit o es dóna cops; jo no he sacsejat ni bufetejat ningú, ni crido al personal”.

Aquesta versió és corroborada per la mare superiora, que manté que l'acusada “té un caràcter fort, però és competent”. Així mateix, una treballadora de la neteja, dues auxiliars de geriatria, una anciana, una terapeuta ocupacional i el fisioterapeuta han declarat no haver presenciat cap agressió. Arran de tot l'enrenou, però, la congregació va decidir traslladar la dona a la Casa de la Santa Creu de Barcelona, on cuida monges que estan desvalgudes.

LA FRASE

Els meus clients no reclamen cap compensació econòmica; volen saber què ha passat
Laurence Samara
advocada de les quatre famílies denunciants

LA DATA

2003
És l'any en què l'acusada va entrar de directora al centre,
on va ocupar aquest càrrec fins el 2008.

Va aixecar la mà al mossèn

En el decurs de la investigació, una empleada del centre que fa més de quinze anys que hi treballa ha afirmat haver presenciat tres episodis en què l'exdirectora Carmen Roldan va actuar presumptament de manera desmesurada al seu pas pel geriàtric.La declarant ha sostingut que, un cop, l'acusada va bufetejar i sacsejar una anciana que era al menjador de la planta baixa. També subscriu que quinze dies després va bufetejar fins a “set o vuit vegades” un intern i que, posteriorment, va veure que a la sortida de l'ascensor va pegar una usuària que es resistia a anar a la perruqueria –la filla d'aquesta dona és una de les quatre denunciants.

D'altra banda, un mossèn jubilat que viu a la residència ha explicat que va tenir un conflicte amb Roldan: “Vam mantenir una conversa que va anar pujant de to, fins al punt que em va aixecar la mà per pegar-me.” “De l'espant, em vaig tirar enrere, vaig quedar assegut en una cadira i vaig perdre el coneixement”, afirma. Finalment, entre els diversos testimonis contra l'exdirectora hi ha el d'un veí d'Arbúcies que anava al centre a visitar un avi que li repetia que si l'acusada continuava tractant-lo malament faria “una bestiesa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.