Successos

Judicial

Condemnen Font-romeu per un accident d'esquí

Una esquiadora francesa va quedar tetraplègica arran d'un accident l'any 1997 a les pistes d'aquesta estació de l'Alta Cerdanya

La indemnització podria ser d'entre 3 i 5 milions d'euros

La sentència del Tribunal d'Apel·lació de Montpeller condemna el municipi de Font-romeu, a l'Alta Cerdanya, per un accident d'esquí que es va produir tretze anys enrere. El 30 de desembre del 1997, Alyette Beaufils –originària del departament de Mayenne, a la Bretanya, i que llavors tenia 23 anys– va ser víctima d'un accident mentre esquiava a la Piste du Levant, una pista verda per a principiants, i a conseqüència de l'accident va quedar tetraplègica. La sentència, del 21 de desembre del 2011 i que s'ha fet pública ara, estableix que aquell dia la pista estava glaçada: l'esquiadora no va poder controlar la trajectòria en un punt on l'amplada de pista s'havia reduït per col·locar-hi un trampolí de salt half-pipe, i amb l'absència de xarxes de seguretat, la noia va sortir de la pista i va caure sobre unes roques dissimulades per la vegetació. Per incompliment de la seva obligació de garantir la seguretat en uns pistes que gestiona el municipi, el tribunal considera “íntegrament responsable” l'estació de Font-romeu de les conseqüències de l'accident. L'asseguradora de l'estació haurà de pagar immediatament 800.000 euros a la víctima, a l'espera d'una avaluació completa de l'import de la indemnització que dos experts entregaran en un termini de sis mesos. “Avaluo la indemnització entre 3 i 5 milions; vull que es construeixi una casa totalment adaptada per a la víctima, que necessita l'ajuda constant de terceres persones en el seu dia a dia”, diu l'advocat Patrice Marcel.

Jean-Louis Démelin, alcalde de Font-romeu, lamenta el drama, però està preocupat pel precedent en jurisprudència que pot significar la sentència: “Estem sotmesos cada dia a controls i autoritzacions dels serveis de l'estat, les normes de seguretat són rigoroses; però cada temporada tenim unes 400 evacuacions de ferits, la majoria lleus. Haurem de posar un vigilant al darrere de cada esquiador? Les asseguradores voldran encara assegurar-nos?”, pregunta l'alcalde. Démelin es planteja l'últim recurs possible, el del Tribunal de Cassació, que l 'advocat de la víctima no creu que pugui prosperar. Tretze anys de judicis en diversos jutjats penals i administratius franceses, amb recursos de les dues parts als tribunals de Perpinyà, Montpeller i Marsella hauran estat necessaris per arribar a la sentència.

LA XIFRA

13
anys de judicis
en diversos jutjats francesos han estat necessaris per arribar a la sentència actual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.