Successos

Els pagesos denuncien una onada de robatoris a Blanes

Els agricultors de la conca de la Tordera estan desesperats pels furts de què són objecte i per les destrosses que ocasionen els lladres

Els Mossos d'Esquadra només tenen tres denúncies i els demanen que sempre denunciïn

Les aixetes, els aspersors, les eines i els motors és el més robat

La vintena de pagesos de Blanes viuen amb l'ai al cor per l'augment del nombre de robatoris de què són objecte. I ja n'estan tips. Els furts van començar fa un parell d'anys, però d'un temps encà han tornat amb força, segons denuncien. Gairebé la totalitat dels pagesos s'hi han vist afectats. Fa uns dies, els agricultors de Blanes i altres municipis de l'Alt Maresme –Palafolls i Malgrat de Mar, sobretot– es van reunir amb els responsables policials. Els Mossos d'Esquadra els van demanar que sempre que hi hagi un robatori, els el denunciïn.

“Tot va començar fa dos anys, amb la davallada de la construcció i ara hem notat que hi han tornat amb força”, explica Agustí Robert, pagès i president de l'Agrupació Agrícola de Blanes. Principalment, els lladres busquen metall –aixetes i aspersors–, eines de treball i motors. I per aconseguir el botí, sovint causen destrosses. Les portes de les casetes en són les principals damnificades. Els pagesos ja estan farts de la situació. No poden més. Tant per la impotència que els causa arribar al tros i descobrir què els falta, com pels perjudicis econòmics. “El pagès no guanya prou per tornar-se a proveir d'allò que li roben”, assegura el president de la cooperativa. Segons Robert, els lladres són gent preparada i posa l'exemple del robatori de què van ser objecte al local de la cooperativa fa uns dies: “es van endur la instal·lació elèctrica de la companyia; només ho podia fer algú que hi entenia”, considera.

En la reunió amb els pagesos, els Mossos d'Esquadra els van demanar que denunciessin absolutament tots aquells robatoris que es cometessin. Segons van explicar fonts policials, només els consten tres denuncies en el que va d'any. “Segons les dades no hi hauria problema, però que no ens arribin les denúncies no vol dir que no hi hagi robatoris”, expliquen en el cos policial. Per això van proposar als pagesos que si no volen anar fins a comissaria per fer la denúncia, que almenys n'informin a la Cooperativa i a aquesta ja contactaran amb els Mossos.

No només Blanes, sinó tot el delta de la Tordera

La situació que viuen els agricultors de Blanes no és únic d'aquest municipi. També afecta, i amb més força, l'altre marge de la Tordera: Palafolls i Malgrat de Mar. És per això que la trobada amb la policia es va fer conjuntament amb els agricultors tots tres municipis.

Marigó aposta per la coordinació amb la policia

Josep Marigó, alcalde de Blanes, va defensar –com també fan els pagesos– l'actuació dels Mossos d'Esquadra i va apostar per continuar la coordinació “positiva” entre Mossos, pagesos i policia local. “És molt important la investigació, el seguiment del material robat”, va dir.

L'Ajuntament reclama més agents dels Mossos

L'Ajuntament de Blanes vol més presència d'agents dels Mossos d'Esquadra al municipi. “És l'etern problema”, va lamentar l'alcalde. Marigó considera que l'àrea policial de Blanes “és una àrea d'influència molt gran i molt complicada” i que per això fan falta més agents.

Les gelades també han afectat els pagesos de Blanes

A part dels robatoris, enguany els pagesos han tingut un altre inconvenient: les gelades. Un cop passades, el balanç és molt negatiu. “Hem perdut el 100% de la producció de pèsol; també de l'escarxofa i les faves”, va lamentar Xavier Robert, responsable de l'horta de JARC.

Una vintena d'agricultors treballen a Blanes

Al terme municipal de Blanes, hi treballen el camp una vintena de pagesos, segons dades de la Cooperativa Agrícola de Blanes. Estan situats al marge de la Tordera i amb la via del tren com a límit. A l'altra banda de la carretera de Malgrat també hi ha camps de conreu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.