Successos

policial

Quatre detinguts en un cop policial contra el tràfic d'armes

La Guàrdia Civil deté quatre persones i imputa delictes a dues més en una operació duta a terme a la Selva i la Garrotxa

Els implicats compraven i rehabilitaven armes il·legals per vendre-les en el mercat negre

L'operació es va dir Balar en honor del déu celta que tenia un ull al davant i un altre al darrere del cap

Cop policial contra el tràfic d'armes a les comarques gironines. La Guàrdia Civil va detenir quatre persones (el veí d'olot Fernando de Vicente Llorens, de 75 anys; el veí de Sant Esteve d'en Bas Enrique Agudo Orejón, de 48 anys; el veí de Lloret Josep Maria Fora Bot, de 68 anys, i el veí de Castelló d'Empúries Joan Galí Costal, de 49 anys), va imputar delictes a dos més i els va comissar gran quantitat d'armes i munició, en una operació que va tenir lloc el 27 de febrer a les comarques de la Garrotxa i la Selva. El cas es va destapar el novembre passat, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement que diverses persones s'estaven dedicant a la rehabilitació il·legal d'armes de foc, així com a la compra d'armes il·legals per a la seva posterior venda en el mercat il·lícit. Algunes les adquirien a l'estranger, sobretot a l'Estat francès. En total, s'han comissat 12 armes curtes de foc, quatre armes llargues de foc, dos silenciadors, carregadors de diferents armes, tres quilos i mig de pólvora, quatre canons d'arma curta i una màquina de recarregar munició, a més d'unes 3.000 puntes de projectils per a la confecció de cartutxos, 8.000 cartutxos metàl·lics de diferents calibres, pistons per a la confecció de cartutxos i setze motocicletes, algunes de les quals, desballestades. El tinent coronel de la comandància de la Guàrdia Civil a Girona, José Luis Tovar, va explicar ahir que les armes podien costar des de 400 euros fins a 2.000 euros depenent del model, però són xifres molt variables. Segons Tovar, aquestes armes no tenen cap tipus de control i, per això, en cas que algun delinqüent les utilitzés, seria més complicat rastrejar-ne l'origen. “Una arma rehabilitada és més cara que una arma nova precisament perquè és una arma sense controls”, va explicar el tinent coronel.

Mentre la Guàrdia Civil investigava el tràfic d'armament, els agents també van descobrir que alguns integrants del grup també robaven motos o peces, i que després les revenien. També consideren que un d'ells podria ser l'autor d'un robatori de joguines que eren peces de col·leccionista que es va produir fa un any a la Vall d'en Bas. Amb tots aquests descobriments, la Guàrdia Civil va entrar a registrar domicilis de manera simultània a Olot, Joanetes i Lloret, i també va registrar locals a Sant Esteve d'en Bas i Castellfollit de la Roca.

Ara la Guàrdia Civil té previst analitzar les armes al laboratori per comprovar que són armes de foc aptes per disparar. Després, faran proves de balística per esbrinar si alguna d'aquestes armes ha estat implicada en algun delicte a l'Estat espanyol o a l'Estat francès. La Guàrdia Civil considera que els detinguts podrien ser autors de fins a cinc tipus delictes diferents, com ara tinença il·lícita d'armes, robatori amb força o receptació, o relacionats amb la compravenda il·legal d'armes. La Guàrdia Civil no dóna el cas per tancat i no es descarten més detencions els pròxims dies.

La síndrome de Diògenes del col·leccionista d'armes

Fernando de Vicente Llorens, el veí d'Olot de 75 anys detingut en l'operació Balar, lamentava ahir la situació en què s'ha vist implicat per culpa, diu, de la mania que té d'arreplegar andròmines velles (en el seu cas, armes) i penjar-les a la paret. De Vicente apuntava que potser el seu és un cas que s'hauria d'analitzar en l'aspecte psiquiàtric per si es pot emmarcar en la síndrome de Diògenes, una patologia que consisteix a acumular objectes innecessaris. Admet que tenia penjades a la paret de casa seva armes velles, que podia veure tothom que hi anava de visita. Algunes, diu, les hi van anar a oferir i una l'havia recollit ell d'un contenidor. “Ara ja veig que això d'arreplegar andròmines és molt perillós i que les hauria d'haver llençat a les escombraries”, lamenta el jubilat, que remarca que li agraden les armes i recorda que havia estat practicant de tir olímpic. Assegura, però, que no arreplegava les armes amb cap mala intenció ni tampoc per fer-hi negoci. Afirma que dels altres detinguts coneix Enrique Agudo, perquè es mecànic i ell abans de jubilar-se feia negocis en el sector del motor, i també el veí de Lloret Josep Maria Fora, perquè eren socis del mateix club de tir a Vilassar de Mar. De Vicente, que diu que no li han posat mai ni multes de trànsit, lamenta no haver tingut “una conducta exemplar”, tot i que nega haver mercadejat amb les armes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.