Un terç dels tallers xinesos clausurats a Mataró tenien els permisos municipals

L'Ajuntament confia que la posada en llibertat dels detinguts servirà perquè «molt pocs» hagin de dormir al carrer

Mataró va tornar ahir a la tarda a una aparent normalitat després que l'Ajuntament i un grup de representants dels treballadors es reunissin a la tarda. Tot i que no s'habilitarà cap espai col·lectiu perquè tots hi puguin dormir en grup, tal com reclamaven insistentment després que una part d'ells passés la darrera nit a l'alberg de Cabrera de Mar, l'Ajuntament s'ha tornat a comprometre a ajudar només aquelles persones que ho necessitin realment i que no tinguin un lloc per anar-hi a dormir.

El regidor de Presidència, Carlos Fernández, va admetre que amb la reobertura d'alguns tallers i la posada en llibertat de tots els responsables dels negocis els afectats podran tornar a poc a poc a la normalitat. «Quan surtin els detinguts la situació canviarà completament i ningú es tornarà a quedar al carrer», va explicar un dels representants del col·lectiu xinès, Hua Dong Dai. La trobada, com a mínim, va servir perquè els xinesos que encara estaven concentrats al passatge Aneto, convertit des de fa tres dies en una mena de quarter general, decidissin anar marxant cap a casa i, fins i tot, als tallers precintats pels Mossos d'Esquadra. De fet, un dels compromisos que s'havien acordat és que d'ara en endavant no hi hauria més reunions multitudinàries al carrer.

L'alcalde, Joan Antoni Baron, va aprofitar també per retreure a la resta d'administracions que hagin deixat «sol» l'Ajuntament i que ningú hagi assumit «els efectes col·laterals» d'una batuda policial que ha deixat sense feina i sense sostre de la nit al dia més de 450 persones. Baron va assenyalar que dels 72 espais escorcollats per la policia, «de moment 24 d'aquests punts tenien llicències d'activitat i quatre més, en tràmit». Els Mossos, però, van recordar que l'operació va ser per delictes contra els drets dels treballadors.

el contrapunt

Tots en llibertat

ANDREU MAS

Els 77 detinguts en la macrooperació dels Mossos d'Esquadra contra els tallers il·legals xinesos a Mataró van quedar en llibertat provisional per ordre del titular del jutjat d'instrucció 2 de Mataró, que dirigeix la investigació d'aquest cas. Tots ells continuen imputats per un delicte contra el dret dels treballadors, castigat amb una pena màxima de tres anys de presó. Les declaracions dels detinguts han durat dos dies, i ahir van declarar els 19 que faltaven, per a alguns dels quals la fiscalia va sol·licitar la pena de presó. Davant el gran nombre de detinguts, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acordar que els altres tres jutges d'instrucció que hi ha a la capital del Maresme, juntament amb els secretaris, col·laboressin a prendre declaració als detinguts, cosa que es va fer a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Mataró. Dijous van acabar a quarts d'onze de la nit.

Un cert desgavell

Una operació policial de les dimensions de la que han efectuat aquesta setmana els Mossos d'Esquadra a Mataró no pot ser quirúrgica. Ara bé, es podria haver fet d'una altra manera. Els danys col·laterals del dispositiu han repercutit sobre l'esquena de l'Ajuntament de Mataró, que ha salvat amb prou diligència el que dijous ja era un problema d'ordre públic. L'esperit redemptor de la policia autonòmica els ha portat, fins i tot, a tancar més de dues desenes de locals que eren legals, perquè sembla que alguns treballadors també hi eren explotats. El cas és que la ciutat està inundada de xinesos –una comunitat que tendeix més aviat a la invisibilitat– que reclamen uns drets que no es poden entendre des de la nostra mentalitat: treballar dotze hores i en males condicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.