Successos

tribunals

L'acusada d'atacar l'alcalde de Bianya s'autolesiona al judici

En una pausa de la sessió, la dona es va intentar tallar les venes i una ambulància la va traslladar a l'hospital

Com que a l'ajuntament no va poder llevar-se la vida davant de Busquets, tenia pensat fer-ho a l'Audiència

Montserrat Tirado, la veïna de la Vall de Bianya que s'enfronta a 9 anys de presó per haver intentat matar, el 4 de maig del 2011, l'excalcalde del municipi Albert Busquets, es va autolesionar ahir durant una pausa del judici que s'estava celebrant a l'Audiència de Girona. Tres hores abans d'aquest incident, l'acusada va reiterar davant el tribunal que no pretenia agredir Busquets amb un ganivet de tallar pernil, sinó que volia llevar-se la vida en presència d'ell perquè li quedés “càrrec de consciència”, ja que culpa l'Ajuntament d'haver-la portat a la ruïna en no concedir-li uns permisos per instal·lar un geriàtric a casa seva. La resta de declaracions de la seva mare, del denunciant, de dos càrrecs del consistori i dels Mossos van transcórrer amb normalitat, si bé la situació va canviar en la recta final. Mentre tres pèrits explicaven el trastorn ansiós-depressiu que té, la presidenta magistrada es va adonar que la dona estava molt nerviosa i es va fer un recés perquè es tranquil·litzés. Tothom va abandonar la sala i l'acusada es va asseure al passadís. Instants després, va agafar un objecte tallant que havia aconseguit entrar a l'Audiència, es va fer una ferida al canell per intentar tallar-se les venes i es va desplomar: una acció que tenia premeditada ja que, en no poder llevar-se la vida a l'ajuntament, va confessar que el seu propòsit era fer-ho al judici.

Els funcionaris van avisar els serveis d'emergències, un metge li va donar una primera assistència, va comprovar que la ferida era superficial, la hi va embenar però, per precaució, una ambulància la va evacuar a l'hospital. A causa d'aquest episodi, es va suspendre el judici i la continuació es va fixar per al 2 de maig, quan hi haurà les conclusions de les parts.

“Estava acorralat”

A preguntes del fiscal, l'acusada va relatar que va presentar-se a l'ajuntament després de sol·licitar una cita amb l'alcalde. Hi va anar amb la seva mare, qui desconeixia que duia un ganivet de 37 cm a la bossa de mà. “Vaig demanar un crèdit de 300.000 euros per fer el geriàtric. Disposava del permís verbal de Busquets per iniciar les obres i les vaig començar. Més endavant, el consistori em va denegar la llicència d'activitat i no tenia diners per pagar la hipoteca. Tampoc hi vaig poder muntar un hostal i, al final, vaig convertir en un prostíbul casa meva, que està davant de l'ajuntament. Per aquest motiu, ja m'havia intentat suïcidar abans.” Dins del despatx de l'alcaldia, va afirmar que es va asseure i, poc després, es va aixecar, va agafar el ganivet i va amenaçar d'autolesionar-se. “Li vaig dir que pagaria el que m'havia fet. Es va dirigir a mi, em va tirar a terra i amb un altre empleat em van prendre el ganivet.”

La versió de Busquets, però, va distar molt d'aquesta. “Primer va començar a parlar la mare i després va fer-ho la Montserrat amb un to agressiu, de ràbia i prepotència. De cop, em va dir ‘ara veuràs' i va venir corrent on jo estava assegut, amb el ganivet apuntant-me entre el tòrax i la panxa. Va repetir ‘et mataré, et mataré!' No va mostrar indicis que es volgués suïcidar.” Va afegir que estava “acorralat”, que no tenia manera de sortir del despatx i que només podia defensar-se subjectant els braços de la dona. “Feia una força brutal. La punta del ganivet m'apuntava. Si m'hagués patinat la mà, me l'hauria clavat. Quan vaig bloquejar-la, vaig cridar un treballador, que li va agafar el ganivet, traient-li dit per dit.” A causa d'aquest suposat atac, ha requerit atenció psiquiàtrica 10 mesos. “Em vaig quedar espantat. Els dies següents creia que estava bé, però vaig canviar d'hàbits, volia estar sol i, fins i tot, em vaig comprar un llibre d'autodefensa.”

Les claus

De geriàtric a prostíbul, passant per hostal

T.S. / G.P.

L'ofuscació que sent Tirado li ve en gran mesura, segons insisteix, pel fet que l'Ajuntament de la Vall de Bianya li denegués una llicència per muntar un geriàtric a casa seva, situada a 10 metres del consistori. En tenir fibromiàlgia, tenia dificultats per trobar feina i volia parar-se com a autònoma: “La gent gran sempre m'ha agradat. De paraula, l'exalcalde em va dir que podia començar les obres del geriàtric. Em va donar un permís verbal per a una activitat que no podia fer, però no em va aturar els treballs.” Com que ja s'havia embrancat, va intentar canviar de negoci i va pensar en un hostal, però tampoc li van deixar obrir i, com a última opció, hi va obrir un prostíbul: “Abans d'adequar-ho, vaig passar un temps on a casa només hi havia runa i rates.” El passat divendres sant, quan aquest diari li va preguntar sobre la seva versió en saber-se la data del judici, va assegurar que mai havia tingut la intenció de matar l'alcalde sinó suïcidar-se davant seu perquè se sentís “malament psicològicament”. Aquell dia ja va avançar que intentaria fer davant del tribunal el que no havia pogut fer a l'alcaldia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.