Successos

judicial

El jutjat vol saber què fan els sikhs en cas d'adulteri

La jutgessa encarrega als mediadors amb la comunitat índia que li aportin un informe sobre les reaccions en la seva cultura en cas d'infidelitat o de mantenir relacions sexuals amb familiars

La titular del jutjat número 1 d'Olot, Ana Torres, ha ordenat un reguitzell de diligències per intentar aclarir el misteri entorn de l'assassinat de Manpreet Kaur, la jove índia que va ser trobada apunyalada a casa seva el 24 de gener. Una de les diligències que demana la jutgessa, en aquest cas a instàncies del fiscal, és que s'oficiï als responsables de mediació amb la comunitat índia que elaborin un informe sobre els costums identificatius i les reaccions pròpies de la comunitat sikh en el cas d'infidelitat de la dona dins del matrimoni i de manteniment de relacions sexuals amb altres membres de la família. En el sumari ja hi consta una minuta policial aportada per un agent dels Mossos de la comissaria d'Olot que fa les funcions de mediador amb la comunitat que aporta unes hipòtesis, no avalades amb dades ni testimonis, que apunten que el mòbil de l'assassinat de Manpreet Kaur, que el fiscal atribueix al seu marit Ajit Singh i al seu cunyat Gurjeet, té el seu origen en la reticència de la noia a integrar-se en el clan familiar del seu espòs. En aquesta mateixa minuta, el mosso expert en els costums indis aventura la possibilitat que tot el clan familiar, globalment, actués com a incitador del crim en un intent de desfer-se d'un element distorsionador, Manpreet, de la cohesió familiar i amb l'objectiu de quedar-se fill de la noia i fer-se càrrec de la seva educació. El mosso afegeix que Manpreet Kaur (que no tenia cap parent de sang a Catalunya) pretenia enviar diners als seus familiars a l'Índia i que la família del seu espòs no li ho permetia. La defensa d'Ajit i Gurjeet Singh, que exerceixen Carles Monguilod i Rafel Berga, afirma que aquest informe es desvirtua per si mateix perquè hi ha documentació d'enviament de milers d'euros que la dona va fer a l'Índia, a la seva família. La defensa també remarca que, ara per ara, tampoc s'ha demostrat l'existència de la infidelitat que pressuposen Mossos i fiscalia, tot i el resultat de les anàlisis biològiques que han conclòs que hi havia restes d'ADN de Gurjeet, el cunyat, a l'anus de la víctima. Per intentar aclarir aquest punt la defensa va demanar, i el jutjat ja ha ordenat, l'interrogatori dels analistes dels laboratoris dels Mossos i també dels metges forenses.

La jutgessa també demana que s'identifiqui el temple on acudien els sospitosos i la víctima i el director espiritual que els atenia a fi de poder-lo interrogar per saber amb quina freqüència hi anaven i determinar costums que poden tenir rellevància per a la investigació de l'homicidi.

Trucades importants

La jutgessa també ordena que els Mossos investiguin qui va fer les dues trucades fetes el dia del crim al mòbil de Gurjeet Singh a les 11.45 (quan ell encara era a la fàbrica) i a les 12.21, quan, segons les tesis del fiscal, ja havien perpetrat el crim. També reclama la gravació de la trucada feta al 112 a les 12.17 per una veïna avisant que havien apunyalat Manpreet Kaur.

El jutjat, a part de citar nombrosos testimonis, també ha requerit que s'investigui al registre de darreres voluntats per comprovar si Manpreet Kaur tenia cap assegurança de vida i qui n'era el beneficiari en cas de defunció i també que es buidi la memòria del telèfon mòbil d'Ajit Singh, tal com demanava la defensa, per extreure les fotografies d'un muntatge suposadament de màgia negra que es van trobar davant de la porta d'entrada del pis de la família. El suposat malefici, aparegut unes setmanes abans del crim, consistia en sang que havia deixat l'estora ben xopa, uns lligams de fil vermell i llimones.

La jutgessa també reclama als Mossos que aportin un croquis de l'edifici on es va perpetrar el crim assenyalant en cada pis quins inquilins hi ha i també que prenguin les mides exactes de la distància entre la casa i Embotits Francisco Puigvert, que són en carrers paral·lels. Els Mossos i el fiscal apunten que en els 7 minuts i 54 segons de diferència entre el moment que els dos germans van fitxar i que va entrar la trucada al 112, Ajit i Gurjeet van tenir temps de fer un llarg trajecte enmig dels 43 companys de feina, canviar-se de roba als vestidors, fet petar la xerrada amb els companys, anar fins a casa, matar la dona de set punyalades, netejar els ganivets, capgirar la casa per simular un robatori i convèncer els veïns que demanessin ajut a emergències. Una cronologia que la defensa no creu factible.

LA DATA

08.05.12
estan citats
a declarar com a testimonis els veïns del bloc on es va perpetrar l'assassinat.
Les claus

Intent ‘in extremis' d'impedir que s'enduguin el cos a l'Índia

tura soler

El cos de Manpreet Kaur, que ha estat tres mesos al dipòsit de cadàvers de l'Institut de Medicina Legal, dimecres va ser sotmès a un procés d'embalsamament i ja és a la funerària a punt per ser traslladat a l'Índia quan hi hagi un vol i s'hagin fet els tràmits pertinents de sanitat. El jutjat ha autoritzat el trasllat a petició dels familiars de Manpreet Kaur de l'Índia, que han reclamat el cos. Però ahir mateix, els lletrats Carles Monguilod i Rafel Berga, que defensen Ajit i Gurjeet Singh, van presentar un recurs de reforma i subsidiari d'apel·lació per reclamar al jutjat que impedeixi el trasllat del cos a l'Índia, ja que suposaria la seva destrucció, ja que es preveu incinerar-la com marquen els rituals. La defensa s'oposa a la repatriació en primer lloc perquè al·lega que el pare de Manpreet Kaur no té la facultat legal de reclamar-lo sinó que aquesta potestat correspon a Ajit Singh en tant que pare del fill de la difunta, que és l'hereu. L'endemà del crim, Ajit va demanar poder enviar el cos a l'Índia però no se li va autoritzar. Ara, el seu lletrat s'oposa al trasllat també perquè han demanat proves pericials en relació amb l'autòpsia que podrien fer necessària l'extracció de més mostres i, per tant, requereixen tenir el cos a disposició judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.