Successos

policial

Confiscat material subversiu a uns alemanys a Portbou

Un contingent de 4.500 mossos i 3.500 agents de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil vetllen per la seguretat de la reunió del Banc Central Europeu

L'organització amaga l'agenda, però la Generalitat revela que avui fa un sopar oficial

La policia va confiscar ahir a Portbou material combustible, esprais i diverses màscares, entre les quals una del grup de pirates informàtics Anonymous, que portaven una parella d'alemanys que viatjaven a bord d'una furgoneta. La furgoneta va ser detectada en el control fronterer restablert amb motiu de la suspensió del Tractat de Schengen per la celebració a Barcelona de la cimera del Banc Central Europeu (BCE).

La parella d'alemanys, que no tenia antecedents, va prosseguir el seu viatge després que els agents aixequessin acta sobre la confiscació del material.

Els efectes intervinguts són els següents: una màscara antigàs, una d'Anonymous, un altre antifaç, un dipòsit de 20 litres de combustible, un pot amb un litre de combustible per a torxes, un embut i una pera per extreure combustible, un pot de cargols, un pot de cinta aïllant, dues plaques de matrícula alemanyes, una destral petita, una navalla, una canana o cinturó amb 68 beines buides d'arma llarga i tres pots d'esprai de color negre.

Durant les primeres vuitanta hores de suspensió del Tractat de Schengen amb motiu de la celebració a Barcelona de la cimera del Banc Central Europeu, la Policía Nacional va detenir dotze persones als llocs fronterers i va negar l'entrada a l'Estat a 31 més.

La celebració a Barcelona, entre avui i dijous, de la cimera del Banc Central Europeu (BCE), amb els incidents de la vaga general encara molt presents, ha posat en situació de màxima alerta el Ministeri de l'Interior i també el Departament d'Interior de la Generalitat. L'objectiu és evitar que la capital catalana es torni a convertir en l'escenari d'aldarulls violents, i per això s'ha dissenyat un protocol d'actuació del qual s'han fet públics pocs detalls.

El que sí que ha transcendit han estat les xifres, el nombre d'efectius que participaran en l'operació. Cada dia hi haurà 4.500 agents dels Mossos d'Esquadra i un reforç específic de 3.500 agents de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil. En total, 8.000 agents. El pla de seguretat s'ha discutit fins aquesta mateixa setmana, ja que divendres passat el nombre d'agents de la policia espanyola i guàrdies civils que s'hi havien de destinar era només de 2.000. En canvi, dilluns el Ministeri de l'Interior va decidir elevar la xifra fins a 3.500.

Tot i l'ampli desplegament policial, ni el Departament d'Interior ni el ministeri han ofert gaires més detalls sobre el dispositiu de seguretat. L'únic que se sap és que hi haurà dues bases policials diferents –una al Departament d'Interior i l'altra a la subdelegació del govern– i que els Mossos s'encarregaran de l'ordre públic i la seguretat ciutadana, i les forces de l'Estat, de custodiar les dependències de titularitat estatal.

Encara que no es diu obertament, la preocupació pels possibles aldarulls ha portat el BCE a no desvelar l'agenda dels membres del consell que participen en la cimera, que tindrà com a escenari físic el centre de convencions del recinte del Fòrum.

Una de les coses que sí han transcendit és la decisió del Banc d'Espanya d'anul·lar la visita turística que tenia programada pel mateix dijous. Fonts governamentals van admetre, però, que darrere la
decisió hi havia la preocupació per la seguretat.

Tant hermetisme contrasta, però, amb l'anunci del Departament de Presidència que aquest vespre al Palau de la Generalitat es rebrà els membres de la cimera en un sopar ofert per Artur Mas

Crítiques de jutges

La mesura de restaurar els controls, tot i que és prevista per la llei, ha estat durament criticada per Jutges per la Democràcia (JpD) i la Unió Progressista de Fiscals (IPF), que entenen, en paraules del portaveu de JpD, José Luis Ramírez, que aquesta decisió és “un exemple” que s'està intentar “dissuadir aquelles persones que volen manifestar-se” quan el que hauria de fer Interior és “adoptar mesures per protegir els drets” de les persones
que volen protestar.

Les claus

Les queixes dels policies que controlen al ras

tura soler

Com cada vegada que s'ha suprimit el Tractat de Schengen i els policies han hagut de tornar a fer controls de persones als passos frontereres, el SUP (Sindicat Unificat de Policia) ha emès un comunicat per denunciar les pèssimes condicions en què han de treballar els policies, sobretot al coll d'Ares. El delegat del SUP, Jesús Prada, exposa que els policies han de treballar a la intempèrie, exposats a les inclemències del temps, sense tenir ni tan sols lavabos per a les seves necessitats, sense ordinadors per mirar les dades i amb uns vehicles que “haurien de ser al cementiri de cotxes”. Dilluns, a causa de la nevada, els policies van poder baixar del coll d'Ares i posar-se a l'entrada de Camprodon, davant mateix de la caserna que comparteixen amb la Guàrdia civil, i això va provocar les crítiques de l'alcalde de Molló, perquè els veïns del poble són aturats cada cop que van i vénen de Camprodon. A més, segons l'alcalde, els controls són en va, perquè els conflictius es poden colar per la carretera de Beget cap a l'N-260. Prada dóna tota la raó a l'alcalde i afegeix que els controls en si no són operatius perquè els antisistema ja poden haver entrat fa temps. Fins ahir s'havia detingut 12 persones i retornat 31 a través dels controls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.