la contra

Herois de quatre potes

Sentmenat comprova amb un simulacre la capacitat dels gossos de rastreig per trobar gent desapareguda

LA SIMBIOSI PERFECTA. L'amo de cada gos exerceix de guia al grup de rescat i és la persona que l'animal va a buscar constantment en cas que trobi alguna pista. A la imatge es pot veure una de les guies amb els bombers de Castellar i l'alcaldessa, Núria Colomé –a la dreta.

Els mèrits de la Creu Roja no tan sols són exclusius dels éssers humans. Els gossos també poden ser decisius a l'hora de salvar vides, i així ho van poder comprovar a Sentmenat durant el passat cap de setmana. L'Equip de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) de recerca i rastreig amb gossos va fer un simulacre d'actuació, en el marc dels actes del 25è aniversari de l'assemblea local, i va demostrar fins a quin punt l'olfacte caní pot ser crucial a l'hora de trobar persones al bosc. Un parell de voluntaris es van amagar a una banda i l'altra del parc de la Riera Nord, i van deixar com a única pista la part superior de la seva vestimenta. Els animals ensinistrats van ser capaços de descobrir la seva ubicació en un temps rècord.

«Hi ha diversos sistemes, però nosaltres sempre hem treballat amb el de rastre», va aclarir un dels membres de l'ERIE, Gregori Barea, que també va fer esment que la formació del grup va ser vocacional: «Hi ha unes races més apropiades que d'altres, però tots teníem gossos a casa, més grans o més petits, i els hem pogut ensenyar a còpia d'oferir-los recompenses. Tots els gossos mengen.» L'actual equip de rescat amb gossos ja disposa de més d'una quarantena de voluntaris.

El centre d'operacions de l'ERIE és a Balsareny, al Bages, però el seu àmbit d'actuació abasta tot el Principat. «Fins i tot ja hem començat a fer sortides a altres llocs, com a Terol», va destacar Barea, que va constatar que el seu grup és l'únic d'aquesta naturalesa a tot l'Estat. L'entrenament, com és lògic, ha de ser constant, ja que els gossos no poden perdre la pràctica, i ell té clar que, si pot ser amb públic, molt millor: «Ens agrada poder-nos donar a conèixer i que la gent sàpiga que pot comptar amb els nostres serveis.»

L'alcaldessa de Sentmenat, Núria Colomé, va seguir molt atentament l'evolució del simulacre i va prendre nota d'alguns consells: «Ha estat interessant saber que no es pot sobrepassar el guia del grup de recerca per no desconcentrar el gos. Una alcaldessa ha de saber fer de tot i no fa pas gaire es va perdre un home al nostre municipi», va recordar, a la vegada que va celebrar que «una iniciativa com aquesta sigui d'origen català».

A l'acte, també hi va assistir l'Associació de Bombers Voluntaris de Castellar del Vallès, que també treballa amb gossos, a més de diversos membres de l'assemblea local de la Creu Roja de Sentmenat, que també dóna servei a Castellar, a Sant Llorenç Savall i a Polinyà. El seu president, Santi Toral, va explicitar que «és bo que coses com aquesta deixin de ser desconegudes per la població» i, en aquest sentit, també va programar un simulacre de rescat d'un accidentat en cotxe al mateix parc de la Riera Nord. No és la primera vegada que es feia perquè Kike Pérez, un dels voluntaris de Sentmenat, va recordar que «fa tres anys ja es va fer una cosa similar amb un autocar que vam deixar bolcat al terra». La pràctica, en qualsevol dels casos, es fa imprescindible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.