el reportatge

Rescat de grans dimensions

Una empresa de grues s'ha especialitzat en el rescat de vehicles de gran tonatge sinistrats al Penedès

servei d'emergència. El Grup de Rescat treballa com un servei d'emergència més, amb guàrdies de 24 hores, 7 dies a la setmana: «Sempre ha de quedar una grua de reserva pel que pugui passar perquè aquests vehicles sempre molesten a la via, sinistrats o avariats, és igual.»


Un turisme sinistrat en una carretera pot provocar retencions de trànsit i fins i tot un nou accident si no s'intervé ràpid per retirar-lo de la via. Però l'escenari és molt diferent si les dimensions del vehicle es disparen i es converteix en un camió de gran tonatge que, avariat o accidentat, acostuma a blocar completament una carretera. La seva retirada demana unes especificacions tècniques que han portat una empresa ubicada al polígon industrial de Sant Pere Molanta a crear el Grup de Rescat del Penedès, que funciona des de fa dos anys i mig i treballa de manera conjunta amb una empresa germana instal·lada a Igualada, així com amb la coordinació del Servei Català del Trànsit. Totes dues delegacions de la mateixa empresa han apostat per la compra de grues adaptades per al remolc i la càrrega de vehicles pesants, des d'autocars fins a camions d'escombraries passant per tràilers, formigoneres i altra maquinària de gran tonatge. La feina la tenen garantida fins i tot en temps de crisi, perquè el Penedès té un motor industrial molt actiu, complementat amb les mercaderies que arriben al port de Vilanova i la Geltrú. El que sí que han notat és la davallada d'assistències de camions formigonera, arran de la baixada de l'activitat de la construcció: fins ara, acostumaven a remolcar dues i tres formigoneres a la setmana, per avaries diverses, i això ja no passa.

Els vehicles remolcadors, de rescat i les góndoles han permès al grup intervenir en alguns dels accidents més importants que s'han produït al Penedès, en què s'han vist implicats camions de grans dimensions i de mobilitat més que complicada. L'últim va tenir lloc dilluns a la tarda a la carretera C-15, on un camió de recollida d'escombraries va bolcar a la carretera per motius que encara no s'han concretat i va causar ferides greus al seu conductor, que va haver de ser evacuat en helicòpter. El coordinador del Grup de Rescat del Penedès, Ramón Delgado, explica que l'arrossegament d'aquest vehicle es va poder fer sense gaires complicacions, tret de l'accés al lloc de l'accident, que acostuma a ser el més difícil tenint en compte les retencions que es generen a la carretera i que grues de grans dimensions han de fer diversos quilòmetres en direcció contrària per arribar al sinistre. L'experiència del personal del Grup de Rescat (tres persones a la delegació d'Olèrdola i tres més a Igualada) és un valor afegit, per això els interessa arribar aviat als accidents: «Mentre els serveis d'emergència i la policia fan la seva feina, nosaltres poden anar estudiant la situació i les característiques del vehicle per tal que el servei sigui tan ràpid com sigui possible», explica Delgado, que assegura que el més dur de ser dels que arriben els primers és el contacte amb les víctimes. Pel que fa als aspectes tècnics de la feina, Ramon Delgado explica que els serveis més complicats són els que impliquen vehicles incendiats: «Allò ja no és un camió o un autocar, és ferralla i ja no es pot remolcar», assenyala el coordinador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.