Successos

Tribunals

Sentència salomònica

Absolen el veí de Vilajuïga i els dos guàrdies civils amb qui es va negar a parlar en castellà

La sentència resol que no hi ha proves que demostrin qui diu la veritat

Ja hi ha sentència sobre el cas del veí de Vilajuïga que es va negar a parlar en castellà a uns agents de la Guàrdia Civil durant un control al seu municipi. El jutjat d'instrucció 7 de Figueres ha absolt les dues parts implicades, Simó Colls i els policies amb número de placa Y18244T i J15788 E, que es van denunciar mútuament, en considerar que les dues versions dels fets exposades són contradictòries i que no hi ha proves objectives que permetin demostrar quina és la vertadera. L'advocat del veí demanava una multa de 480 euros per a cada agent per maltractament d'obra i vexació, i el lletrat dels agents reclamava 600 euros per desobediència i vexacions.

Precisament, el mateix fiscal que portava el cas, José Antonio Alonso, ja va demanar l'absolució de les dues parts després d'haver seguit les declaracions durant el judici de la setmana passada. Al seu entendre, tampoc hi havia proves i les versions eren totalment contradictòries. També va subratllar que el judici no es basava en un conflicte lingüístic, recordant que la llei empara tots els ciutadans que es vulguin acollir al seu dret de parlar un dels dos idiomes oficials, i que no podia ser considerat un delicte el fet de dirigir-se en català als agents.

La Plataforma per la Llengua va lamentar ahir l'absolució dels agents, però alhora va valorar molt positivament que el veí també hagi quedat absolt. Celebra que el fiscal posés de manifest que adreçar-se als agents de l'ordre públic en català és un dret dels ciutadans reconegut en la legislació legal vigent. Tot i això, l'entitat lamenta que les vexacions que va patir el veí de Vilajuïga quedin impunes, i referma el compromís d'assessorar i defensar els ciutadans dels territoris de parla catalana que vegin vulnerats els seus drets lingüístics i civils. A més, considera que Colls es va limitar a exercir el seu dret d'expressar-se en català, i que la reacció “agressiva i intimidadora” dels agents de la Guàrdia Civil és intolerable en una societat democràtica, segons assenyala en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.