Successos

policial

Catorze detinguts per robatoris en el dispositiu Pirineus

En els set dies de l'operació, també s'han arrestat sis persones més, que van negar-se a fer la prova d'alcoholèmia

Vint arrestats, 182 vehicles escorcollats i 337 persones identificades és el resultat del dispositiu Pirineus, que es va establir per primer cop a Girona l'estiu del 2005 i que té com a objectiu millorar la seguretat de la zona fronterera de Catalunya amb l'Estat francès a través d'un seguit de controls de seguretat ciutadana i de trànsit. L'operació s'ha allargat del 27 de novembre al 3 de desembre. Ha mobilitzat, a més, diversos cossos policials, ja que hi han participat els Mossos d'Esquadra, la Policía Nacional, la Guàrdia Civil, la gendarmeria, la Policia de Duanes i Fronteres Francesa i les policies locals de la Jonquera, Roses, Figueres, Castelló d'Empúries, l'Escala i Ripoll. Dels vint arrestats, catorze ho han estat per haver comès robatoris amb força i els altres sis, per haver-se negat a fer la prova d'alcoholèmia.

Dins del dispositiu, els Mossos van protagonitzar diumenge un espectacular desplegament per atrapar una banda acusada de divuit robatoris en dos mesos al Ripollès, que va acabar amb la detenció de sis integrants de la xarxa. Els arrestats són una dona i cinc homes de nacionalitat romanesa, veïns de Barcelona i amb antecedents. Haurien actuat a Camprodon, Llanars, Vilallonga, Setcases i Sant Pau de Segúries. Els agents van interceptar un vehicle amb quatre dels sospitosos a Sant Pau de Segúries. Els ocupants van baixar i van marxar corrent: tres en direcció al riu i un a la muntanya. Dos van ser enxampats i els altres es van escapar. A partir d'aquí, fins i tot es va enlairar un helicòpter per intentar albirar-los des de l'aire. Un dels fugitius va ser detingut en un control a l'N-260 i l'altre va ser localitzat per l'helicòpter, des d'on se'l va veure amagat en un mas de Sant Joan de les Abadesses. I, mentre es feia la recerca, la policia local de Ripoll va aturar dos còmplices més. Se'ls acusa de 18 robatoris amb força en hostals, estancs, comerços, domicilis i bars, i d'intentar sostreure dos turismes.

També entre els comisos, destaquen 370 litres de gasoil robats, objectes perillosos com un bat de beisbol i unes 60 ampolles de licor. Paral·lelament, el cap de la regió policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, va indicar que s'ha detectat un nou tipus de delinqüència local que es mou a banda i banda de la frontera, aprofitant la supressió de les cabines policials: “Aquest fenomen va ser un dels motius per reprendre el dispositiu Pirineus. No es tracta de grups organitzats, sinó de petits delinqüents. Tenen com a radi d'actuació la zona compresa entre Figueres i Ceret, i solen cometre robatoris amb violència.”

LA DATA

27.11.12
Van començar els controls
a la frontera i es van allargar fins al 3 de desembre. El dispositiu es va iniciar el 2005.

LA FRASE

Cada vegada es pot parlar més d'una delinqüència local transfronterera
Joaquim Belenguer
cap dels mossos d'esquadra de la regió policial de Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.