Successos

judicial

No troben proves contra cap sospitós del crim de la sabatera i arxiven el cas

Durant mesos es va investigar un home que va fugir d'una casa ocupada el dia de l'assassinat a Banyoles, però no es van trobar indicis ferms que l'incriminessin

Dimarts farà exactament un any que Concepció Reixach va ser cosida a ganivetades a la seva espardenyeria de Banyoles i el jutjat número 3 de Girona acaba de dictar el sobreseïment provisional del cas en no veure's capaç de dirigir l'acusació contra ningú. L'arxiu s'ha decretat després d'una intensa investigació policial i judicial que ha suposat l'interrogatori de 36 testimonis i la imputació del principal sospitós de la investigació, que es va negar a declarar davant dels Mossos i contra el qual no es va trobar cap indici que l'incrimini més allà dels circumstancials i unes delacions, que van ser els que van posar els mossos sobre la pista. Aquest home, Farid Jebbam, conegut amb els àlies de El Pepe i El Buscado, residia els dies abans de l'assassinat a la casa ocupada La Muralla, al número 44 del carrer Muralla de Banyoles. El dia del crim també hi era i, segons van declarar després els altres ocupants, aquell diumenge va sortir cap al carrer aproximadament a tres quarts de vuit del vespre i va tornar pels volts d'un quart de nou (la franja horària en què se situa l'hora del crim aproximadament). Un cop va haver tornat va recollir les seves coses, va marxar i ja no va tornar. Les sospites contra ell van augmentar quan un dels ocupes va assegurar que els havia dit que necessitava diners per anar a Barcelona i havia demanat si algú li podia deixar un ganivet per donar un cop (atracament). I s'hi afegeix també que una testimoni va veure, en la mateixa franja horària, un home, que va descriure com de raça caucàsica i 1,75 d'alçada aproximadament, que baixava corrent pel carrer de la Paraireria en una direcció que podia dur-lo cap a la casa ocupada al carrer Muralla. Els investigadors estan segurs que l'home que va veure aquesta testimoni era el criminal per un detall important: traginava un cabàs d'espart com el que tenia Concepció Reixach, que el duia a diari, i que va desaparèixer de la botiga després de l'assalt. Però la testimoni no va poder reconèixer l'home que corria (que només es va girar un moment per veure si el seguien) en les fotografies que li van ensenyar els mossos. I en l'escorcoll minuciós que la policia científica va fer a la casa ocupada, en què es va aplicar el reactiu Blue Star per detectar sang (l'autor s'havia d'haver tacat necessàriament), només es va detectar perfil genètic masculí. Tampoc no es va trobar enlloc l'arma del crim.

Després del fracàs d'aquesta prova científica, el jutjat va autoritzar que es punxés el telèfon de El Pepe, que va ser localitzat a Barcelona, i també d'altres dels ocupants de la casa de la Muralla. Després de mesos d'intervenció, les escoltes telefòniques van donar resultat negatiu. El Pepe no pronuncia cap paraula que pugui fer intuir que està relacionat amb el crim. Sí que denota en les converses que pot estar alertat que se l'està investigant. Fins i tot, un col·lega d'una casa ocupada de Sant Celoni amb qui parla per telèfon li arriba a dir que vagi als Mossos a explicar-se, perquè l'han estat implicant en el cas. Ell assegura que ja hi anirà i que declararà contra el company que sap que ha fet la delació que l'implica.

Finalment, tot i no tenir proves concloents, els Mossos van citar Farid Jebbam perquè anés a declarar com a imputat acompanyat d'un advocat i s'expliqués sobre el que va fer el dia del crim. L'home es va presentar davant dels Mossos, però es va acollir al seu dret a no declarar, que té reconegut com a imputat.

Tràfic de drogues

Les escoltes del telèfon de Jebbam sí que va donar un resultat: es va posar de manifest que el sospitós podia tenir tractes relacionats amb tràfic de drogues i per això el jutjat va ordenar que es deduís testimoni de particulars i s'obrissin unes diligències a part per investigar un delicte contra la salut pública.

A banda de la línia d'investigació que apuntava a Jebbam i també dels altres nois de la casa ocupada (en total es van intervenir quatre telèfons), els Mossos van anar als centres d'assistència mèdica de la zona i van demanar els registres del dia del crim i dels dies posteriors de persones que poguessin tenir una ferida a les mans (pressuposant que el criminal, amb la virulència de l'atac, es podia haver fet mal), van buscar a tots els contenidors intentant trobar l'arma del crim i van provar de trobar testimonis arreu. I, esgotades aquestes vies, van dirigir la investigació cap a l'entorn més proper de la sabatera.

LA XIFRA

36
testimonis
han estat interrogats i s'han punxat els telèfons de quatre sospitosos.

LA DATA

18.12.11
van cosir
a ganivetades Concepció Reixach a la seva espardenyeria de Banyoles.

Ell fill, que va ser investigat, exerceix l'acusació

Un dels investigats en relació amb el crim és paradoxalment l'únic que s'ha presentat com a acusació particular: Marc Sanmartí Reixach, el fill de la víctima. Els Mossos van investigar el fill perquè tenien constància que poc abans mare i fill, distanciats per un afer familiar molt concret, havien mantingut una reunió per intentar recuperar la bona relació, però que no hi va haver reconciliació. Per aquest motiu els Mossos van anar a casa de Concepció a recollir un dietari on ella acostumava a reflectir els esdeveniments quotidians. Hi van trobar reflectida la trobada amb el fill i el seu malestar perquè no havia acabat tenint el final conciliador que ella pretenia. Tot i les males relacions entre la víctima i el seu fill i la seva jove, els mossos no van trobar cap indici que pogués fer deduir que Marc Sanmartí tingués relació amb la mort de la seva mare. I va ser precisament Marc Sanmartí qui es va presentar com a acusació particular en la causa representat per un advocat i qui, quan es va aixecar el secret de sumari, ara fa unes setmanes, va sol·licitar que es fessin noves diligències. Va demanar que es tornés a prendre declaració al jutjat a testimonis i que se sotmetés Jebbam i un altre home que considera possible sospitós, un veí de Banyoles, a una roda de reconeixement per part de la testimoni que va veure el potencial criminal que corria amb el cabàs a coll. Però el fiscal, Enrique Barata, s'hi va oposar en considerar que els testimonis ja havien declarat als Mossos i que la dona que va veure el sospitós, si no el va reconèixer en fotografia, tampoc no el reconeixeria en persona. I amb l'informe del fiscal, el jutge Manel Marcello Ruiz va dictar el sobreseïment provisional del cas. L'advocat de Marc Sanmartí va fer un recurs insistint en la necessitat de fer les proves però el jutge va mantenir l'arxivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.