Successos

successos

Dues bombones de butà i un quilo de dinamita al Paradise

Els artificiers dels Tedax van aconseguir desactivar l'artefacte sense haver-lo de fer explotar

Els amos del club expliquen que creuen que els atacs són coaccions per fer tancar el bordell

No era una simple amenaça, però l'anunciada bomba era un xic barroera. L'Opel Astra que uns individus van abandonar diumenge al vespre davant del Paradise de la Jonquera tot dient que explotaria contenia un quilo de dinamita connectat amb dues bombones de butà, que anaven tapades amb una flassada al seient del darrere. Els especialistes dels Tedax dels Mossos d'Esquadra, que van treballar durant hores amb robots i equips de protecció especials, van aconseguir desactivar l'artefacte sense necessitat de fer-lo explotar i posteriorment van endur-se el vehicle per ser analitzat per la policia científica. El cotxe constava com a robat a Castelló d'Empúries, dissabte a la tarda. Els autors d'aquest darrer atac contra el Paradise, quatre individus, teòricament armats amb subfusells o armes llargues, es van presentar al vespre a l'aparcament posterior del prostíbul en un moment que el local estava obert i amb clients i prostitutes a dins, a diferència de l'atemptat del dia 12, quan van llançar dos còctels molotov a la part posterior, a els sis del matí, quan no hi havia activitat. L'individu que menava l'Opel Astra es va dirigir al vigilant i li va dir que tenia una bomba i que explotaria, després va pujar a un Porsche Cayenne (que podria haver estat robat a França o a la Jonquera mateix) en què ja anaven els seus còmplices i van fugir. El Porsche va ser trobat cremat una estona més tard a Capmany, a la carretera que va a Sant Climent Sescebes, en una raconada després del trencant de Cantallops. I, segons les primeres pistes, els malfactors després van fugir amb un Land Rover de color fosc i amb els vidres enfosquits en direcció cap a Figueres o cap a Roses.

Els Mossos s'han fet càrrec de les investigacions per aclarir qui i per què atempta contra el Paradise, un macroprostíbul que atreu una majoria de clientela francesa, i que va obrir després d'un llarg litigi judicial amb l'Ajuntament de la Jonquera, que ho volia impedir. Els responsables del Paradise expliquen que només poden considerar que els atacs els vinguin de la competència del sector, a qui l'obertura del bordell hagi perjudicat, per un costat perquè els ha pres clients i, per l'altre, perquè els capta prostitutes. Però els investigadors sospiten que els responsables del club, que té com a cap visible l'empresari José Moreno, saben més coses, però que no els interessa compartir els possibles mòbils amb la policia. Una de les hipòtesis que consideren els investigadors és que Moreno sigui objecte d'extorsió per grups mafiosos que controlen la prostitució i que els atacs tinguin com a objectiu espantar-lo per obligar-lo a pagar. Les amenaces han anat in crescendo, a l'hora d'anar creant por, però ara per ara no han provocat danys personals. Els responsables del Madam's creuen que són estratègies terroristes, per crear alarma, per aconseguir un objectiu: fer tancar el local.

LA XIFRA

3
atacs
contra el Paradise s'han perpetrat, a banda dels moviments i manifestacions de rebuig pacífiques.

LA FRASE

Gràcies al TSJC molts ciutadans, entre ells nens i nenes, van viure una situació de pànic inacceptable
Sònia Martínez
alcaldessa de la jonquera

“Greu” problema de seguretat ciutadana

L'Ajuntament de la Jonquera va intentar per tots els mitjans legals que no s'obrís el Paradise pels problemes col·laterals que solen comportar aquesta mena de negocis. I els darrers atemptats, sobretot el de diumenge, contra el prostíbul han evidenciat els riscos per a la seguretat, no només per als usuaris i personal del club, sinó per a la resta de la població. A la zona del Mas Morató, on està enclavat el Paradise, hi ha un parell de gasolineres, i altres locals com ara el bingo, un hotel i un restaurant. Els usuaris de tots aquests establiments veuen perillar la integritat en cas d'un atemptat contra el bordell. Per això, l'Ajuntament considera que la seva actuació d'intentar impedir la instal·lació del club al seu territori era la correcta. Però una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó a l'empresa que gestiona el bordell i els van haver de donar llicència per força. L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, va assegurar ahir que després de festes té previst reunir-se amb el Departament d'Interior. L'Ajuntament demanarà que es clausuri el macroprostíbul “per un greu problema de seguretat ciutadana”. “Estem en un país on les lleis són molt toves i que castiguen municipis com el nostre, que tenim la frontera”, diu Martínez. “El poble ja està cansat”, lamenta l'alcaldessa, que avança que des del consistori es donarà ple suport a totes aquelles mobilitzacions ciutadanes en contra del macroprostíbul. “Estem farts d'escoltar que la Jonquera viu de la prostitució, però no és cert, perquè tenim un sector comercial molt i molt potent al municipi”, diu l'alcaldessa, que assegura que alguns negocis s'han vist afectats negativament per la construcció del Paradise. “Gràcies al TSJC diumenge ciutadans, entre ells nens i nenes, van viure una situació de pànic alarmant i inacceptable”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.