Un foc crema 80 hectàrees a Montferri i passa a pocs metres del nucli urbà

L'incendi, que no es descarta que fos provocat, va obligar a confinar els veïns i a desallotjar tres masos

El foc es va declarar cap a dos quarts de tres del migdia, al costat del quilòmetre 5 de la carretera T-204, al sud de Montferri, al peu de la Tossa Grossa, i dividit en dos fronts va avançar cap a Rodonyà i, carena amunt, cap al torrent del Còdol, prop del santuari. Una vintena de dotacions terrestres i 13 mitjans aeris s'hi van desplaçar en un primer moment, si bé al llarg de la tarda, quan es va haver d'activar la fase d'alerta del pla Infocat, es va doblar el nombre de vehicles de bombers i s'hi van afegir almenys sis avions i helicòpters més, per a una seixantena de dotacions.

L'enorme fumera generada i les flames que s'acostaven al poble van obligar, per precaució, a desallotjar tres masos aïllats de la zona i a demanar el confinament a casa seva de tots els veïns. Els moments de més tensió es van viure entre les quatre i quarts de sis de la tarda, quan les flames s'acostaven amenaçadorament a la urbanització La Planeta, a menys de 50 metres de les primeres cases del nucli. L'ajut dels veïns, a qui es va demanar que aportessin aigua amb mànegues o fins i tot amb garrafes, i la intervenció dels mitjans aeris van fer que finalment les flames passessin de llarg, si bé el front va continuar avançant cap a Rodonyà, cremant sobretot massa forestal –bosc de pi blanc– i, després de saltar la carretera, també camps de vinya. Altres focus secundaris van afectar també camps erms, matolls i altres conreus. Tot plegat va obligar a tallar en els dos sentits la T-204, en l'accés des de la C-51 a Vilardida, i des de la cruïlla amb la TV-2042, la carretera de Masllorenç. A quarts de vuit els veïns ja van poder sortir de casa, i, afavorits per la manca de vent, els efectius desplaçats van tancar el perímetre del foc, que a les nou del vespre estava en fase de control, després d'haver arrasat, segons els bombers, més de 80 hectàrees de vegetació. Més de 40 dotacions terrestres s'hi van quedar a la nit a remullar la zona per rematar punts calents i evitar revifalles.

Podria ser intencionat

Encara amb l'ensurt, l'alcalde, Francesc Xavier Esplugas, que des de primera hora va ser al centre de comandament, confirmava cap a les 7 de la tarda: «Ens feia patir molt, però no s'ha afectat ningú ni cap habitatge, i ja ha baixat el fum.» Ell mateix, això sí, recordava que el foc havia començat al costat de la carretera, amb la qual cosa «podia ser un descuit», però també podria ser que hagués estat provocat», ja que també s'hauria originat en un altre punt més distant. A més, «a primera hora del matí ja s'havia vist un altre foc a prop del poble». Els Agents Rurals ho han d'investigar.

«Estem esgarrifats»

«Tothom és dins de casa, estem esgarrifats perquè tenim el foc aquí al capdamunt del carrer», explicava per telèfon, gairebé plorant, l'Ester, una veïna del carrer Major, poc després de les cinc de la tarda. Tres hores més tard, ja molt més tranquil·la, narrava l'experiència: «Ara ja podem sortir i ho veig molt més clar, però el foc ha arribat molt a prop de les cases, i hem sentit molt de pànic.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.