Successos

Seguretat

D'atracadors a justiciers

El fiscal acusa només d'agafar-se la justícia pel seu compte l'ancià de 85 anys i el noi que es feia passar per mosso, que estaven imputats per atracament i tinença il·lícita d'armes per l'assalt a un pastor del Torn

L'anciài el jove, que eren sospitosos d'atracadors, ara imputats per agafar-se la justícia pel seu compte

Dos imputats peculiars van entrar ahir al jutjat d'Olot. Bruno Rebugent, de 85 anys, hi va arribar en taxi i va fer els vint metres fins a la porta del jutjat amb greus dificultats per avançar, portant un bastó en una mà i agafat del braç del taxista. Àngel Saden Pérez, un noi de vint anys i escaig, amb aspecte de col·legial, va arribar en bicicleta i la motxilla a l'esquena com un estudiant. Un ancià i un nen que pel seu aspecte ningú hauria pensat que entraven com a imputats per un delicte de robatori amb intimidació i tinença il·lícita d'armes. Rebugent i Saden van ser detinguts el dia 29 de març en ser identificats com els dos homes que havien assaltat un pastor d'ovelles de 78 anys al Torn per cobrar-li un deute d'unes bales de palla de fa més de 20 anys. Segons la denúncia del pastor, el noi jove es va fer passar per mosso d'esquadra, li van posar una pistola al pit, van disparar un tret a l'aire i li van robar uns 400 euros i, a més a més, el van extorquir i el van amenaçar de matar-lo si no els feia més entregues de diners.

L'ancià i el jove van entrar com a presumptes atracadors. Però, després d'una llarga estada al jutjat, Rebugent i Saden en van sortir amb una imputació molt més lleu: el fiscal va modificar el seu informe inicial i ara els considera autors d'un delicte de realització arbitrària del propi dret, tipificat a l'article 455 del Codi Penal. I prou. És a dir, els culpa només d'haver-se agafat la justícia pel seu compte. El fiscal demana que Àngel Saden sigui condemnat a una multa de 5.400 euros i Bruno Ribugent, a una altra de 3.600. El fiscal també atribueix a Àngel Saden una falta de lesions per les seqüeles psíquiques que va ocasionar al pastor, que estava atemorit i que no va gosar explicar a ningú els fets fins que una seva germana va interceptar per casualitat una trucada que va fer Rebugent a casa del pastor per demanar-li si “tenia els diners a punt”. Llavors, Josep Sunyer va admetre que feia uns dies se li havia presentat Rebugent, que ja coneixia d'abans, i un altre home que li va assegurar que era mosso i nebot de l'ancià i que li exigien que els pagués diners per un suposat deute de feia més de vint anys.

Rebugent i Saden van assegurar davant del jutjat que havien anat a cobrar un deute i que Sunyer els va entregar 260 euros i els va signar un rebut conforme havia pagat els diners. Sunyer va assegurar que li havien exigit els diners tot dient-li que, si no pagava, el matarien i farien un clot per enterrar-lo al costat del riu. Segons Sunyer, Rebugent era qui donava les ordres mentre Saden el va intimidar, el va tirar a terra i va disparar un tret a l'aire mentre li deia: “Perquè vegis que no és de fogueig.” Saden va ser qui va entregar l'arma als Mossos; però, segons va assegurar ahir, la pistola era de Rebugent i ell no l'havia pas dut al Torn i tampoc s'havia fet passar per mosso d'esquadra, sinó que duia una granota de treball com les que porten els escombriaires. Sunyer va relatar que el noi que acompanyava Rebugent anava vestit amb un uniforme amb una vira vermella i una pistola penjada al cintó i que li havia dit: “Sóc mosso d'esquadra, venim a buscar els diners”, abans d'encanonar-lo i tirar-lo per terra.

El fiscal no ha tingut en compte el que podria haver estat considerat un delicte d'usurpació de funcions públiques per haver-se fet passar per mosso i ha retirat la imputació de tinença il·lícita d'armes després que l'informe dels Mossos hagi determinat que la pistola que van entregar és una arma reglamentària però només detonadora. La víctima, que va tardar a denunciar-ho per por, no ha comparegut en la causa com a acusació particular.

Fals mosso
La víctima va relatar que l'assaltant més jove portava un uniforme tipus policia i que assegurava que era mosso d'esquadra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia