Roben en un any una setantena de cabres en una granja de Fontanilles

Els exemplars segurament són col·locats en altres ramats

Josep Ros viu a Serra de Daró i explota una granja a Fontanilles, on tenia un ramat de més de 300 cabres. Ara, amb prou feines arriba a 250. Els lladres han fet estralls des del mes d'octubre passat i han entrat sis cops al recinte: «Estic segur que sempre són els mateixos», diu Ros, que ha arribat a anar de nit a l'explotació per intentar enxampar els intrusos in fraganti, però mai no ho ha aconseguit. Fins ara, ha presentat sis denúncies als Mossos i també ha posat els fets en coneixement del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per alertar-los que hi ha unes cabres robades que podrien estar en algun altre ramat.

Durant els primers robatoris, els intrusos només s'enduien quatre o cinc exemplars. «Primer crèiem que se'ls menjaven, però després vam veure que tenien altres intencions», diu el ramader. Ros sospita que els lladres es mouen en furgoneta, salten a l'interior del recinte i arrepleguen les cabres «més bones. Saben el que fan i només es fixen en les femelles», matisa. A finals de l'any passat, els assalts van parar i a l'estiu van tornar-hi. Una d'aquestes últimes vegades, els lladres van estar unes quantes hores treballant i es van endur entre 20 i 30 cabres, fins i tot de les més petites. A altres animals també els van tallar una part dels cròtals, l'objecte que els identifica. «Segurament volien tenir-les controlades per la propera vegada que entressin.»

Arran d'aquesta situació, Ros va optar per marcar els exemplars amb foc –els va posar les seves inicials, JR,– i així si els hi roben tothom sabrà que pertanyen a un ramader en concret. Sembla que aquest sistema ha funcionat. Fa poc els lladres van tornar a la granja per endur-se les cabres amb els cròtals tallats i van marxar amb les mans buides.

Carn al mercat negre de Tàrrega

Aquest mes, els Mossos han detingut cinc veïns de Tàrrega (Urgell) que havien robat, matat i esquarterat bestiar en almenys dues granges de la població per vendre'n la carn al mercat negre. El 25 d'agost passat els propietaris d'una granja van denunciar que uns lladres havien accedit a les seves instal·lacions i havien matat i esquarterat unes quantes ovelles per endur-se'n la carn, valorada en 3.200 euros. Dies després els agents van rebre la denúncia de l'amo d'una altra granja, que assegurava que li havien robat porcs i que també se n'havien emportat la carn, que està valorada en uns 960 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.