Successos

La fiscal demana 200 euros de multa per als monitors jutjats

Els psicòlegs que van assistir quatre menors que van patir malestar per les activitats d'unes colònies no detecten danys psicològics a tres dels nens

Les famílies sol·liciten dos anys de presó per als acusats

El jutjat penal número 1 de Girona va ser marc ahir de la darrera vista oral per un atípic cas que ha portat a asseure's al banc dels acusats cinc monitors de lleure que van ser denunciats pels pares de quatre menors. Els educadors es van encarregar de realitzar una sèrie d'activitats als nens en unes colònies de tres dies al Mas Gircós de Sant Ferriol, el 2012. Les famílies consideren que els seus fills van haver de realitzar jocs humiliants i degradants, mentre que els professors que van dur a terme aquesta estada a la Garrotxa amb els seus alumnes han declarat que la conducta dels monitors va ser correcta i molt professional. Després d'escoltar totes les parts, la fiscal va demanar una multa de 200 euros per a cadascun dels acusats per una falta de vexacions lleus. La representant del ministeri públic va argumentar que “és desproporcionat” qualificar els presumptes fets de delicte contra la integritat moral, tal com manté el lletrat de les famílies, Javier Aguilar. La fiscal creu que estaríem davant d'accions de mal gust, impròpies o poc educatives, com ara estampar una gelatina a la cara dels menors o que se'ls escopís aigua de sorpresa, però afegeix: “No ha quedat demostrat que els monitors actuessin amb una intenció clara i concreta de degradar-los.”

Van anar de colònies més d'una quarantena d'alumnes. Tenien 11 anys i estudiaven en un col·legi de Mollet del Vallès. L'advocat de l'acusació particular va requerir dos anys de presó per als monitors i va deixar a parer de la jutgessa la fixació d'una possible indemnització per als menors. “Al llarg del procés, no se'ns ha aportat cap manual, llibre ni directiva on s'indiqui que els jocs eren correctes i no es pot confondre l'afectació que van patir amb els nervis de venir a un judici. I el fet que l'escola no hagi donat suport als pares i només hagin denunciat quatre famílies és perquè sempre hi ha qui ha mirat a un altre lloc quan hi ha injustícies.”

Una nena i tres nens van dir ahir que els jocs no van ser gaire agradables, que van passar males estones, van sentir ràbia, humiliació i els monitors se'n van burlar. En una de les activitats, un alumne s'estirava al terra, li aixecaven la camiseta i li posaven nata a la panxa. Llavors, col·locaven una bena als ulls a una companya seva i la guiaven perquè anés a parar fins on estava l'altre nen i es mengés la nata. En la vista, dos psicòlegs van manifestar que el relat dels quatre escolars és creïble. Van afegir, no obstant això, que tres d'ells no pateixen cap seqüela ni dany psicològic fruit d'aquelles colònies. En canvi, a un li han detectat estrès posttraumàtic i van negar que la intervenció dels pares hagi causat el trauma.

Els monitors i el responsable de l'empresa dels serveis educatius van ser defensats pels advocats Daniel Gómez, Jaume Pararols i Elisabet Regí. Els lletrats van recordar que l'AMPA no va donar suport a la denúncia, pensant que la situació s'havia tret de context. “El jutjat d'instrucció número 2 d'Olot ja volia arxivar inicialment la causa. Els mestres es reunien cada dia amb els nens i no els van fer arribar cap queixa. S'ho passaven bé.” També van recriminar que “la influència dels pares ha estat de total immaduresa” i ha cultivat l'estrès als fills. “Si hi va haver activitats que no els van agradar, a hores d'ara ja se n'haurien oblidat. Se'ls ha causat un malviure amb un procés penal d'aquest tipus. Mai haurien d'haver arribat tan lluny.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia