Successos

Mig any de presó i multes de 150 euros per haver fet jocs inapropiats en unes colònies

Dos dels cinc monitors que van ser jutjats, en canvi, han sigut absolts

Un dels alumnes té estrès posttraumàtic

L'estada que van fer va ser a Sant Ferriol

Tres dels cinc monitors de lleure que van ser denunciats per uns pares han sigut condemnats pel jutjat penal número 1 de Girona, que, per contra, ha absolt dos dels educadors que també havien sigut acusats. A un dels joves, la jutgessa li ha imposat mig any de presó per un delicte contra la integritat moral, l'ha inhabilitat per poder exercir la feina de monitor durant el temps de la condemna i haurà d'indemnitzar amb 750 euros un dels menors. Pel que fa als altres dos imputats, hauran de pagar una multa de 150 euros per una falta de vexacions injustes. Segons es recull en la sentència, dues noies i tres nois –originaris d'Olot, Tortellà, Banyoles i València– van ser els monitors d'unes colònies que van tenir lloc al Mas Gircós, de Sant Ferriol, entre el 30 de maig i l'1 de juny del 2012. En l'estada, hi van participar estudiants de sisè de primària d'un institut de Mollet del Vallès. Els pares de quatre dels alumnes van portar els monitors a judici i han exercit l'acusació particular a través de l'advocat Javier Aguilar García. La jutgessa considera acreditat que tres dels acusats van fer activitats amb l'ànim de “menysprear” els menors. En un dels jocs, s'havien d'arrossegar per terra fins que arribaven a un plat on hi havia gelatina, i se'ls estampava a la cara. En un altre, denominat “el joc de la ràdio”, s'escopien aigua i, en una activitat que consistia a fer-se declaracions d'amor, una monitora li va suggerir a un dels nens que li proposés a una companya si volia ser “la seva follaamiga”. No ha quedat provat, en canvi, que els fessin passar per un riu, que un nen caigués a l'aigua i no li permetessin canviar-se de roba ni que els mullessin amb una mànega quan estaven vestits. Tampoc ha quedat corroborat que els incentivessin a dir paraulotes, els insultessin, els posessin sobrenoms humiliants ni cantessin cançons que enalteixen el consum de drogues.

Malestar psicològic

Amb relació al monitor i la monitora absolts, els menors no els van incriminar ni recorden que s'involucressin en els jocs. En canvi, la jutgessa apunta que “l'exteriorització del tracte vexatori” va ser més evident envers un nen que va participar en el joc de la nata. En un principi no estava programat, sinó que va ser ideat pel monitor condemnat a sis mesos de presó. El menor es va estirar a terra, li van aixecar la camiseta i li van posar nata a la panxa. Llavors van col·locar una bena als ulls a una companya i la van guiar perquè anés a parar fins on era el nen i es mengés la nata, mentre “els monitors se'n reien”. Com a conseqüència, l'adolescent presenta actualment una afectació “compatible amb un trastorn per estrès posttraumàtic”. Els altres dos nens i la nena no tenen seqüeles, si bé aleshores van sentir “vergonya i un malestar psicològic que es va traduir en un estat anímic baix”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia