Successos

La culpa va ser d'una cigarreta

Els Agents Rurals creuen que el foc de Girona es va originar per l'acció humana

Els Bombers donen per controlat l'incendi, que ha cremat 36 hectàrees

La pluja de la nit va afavorir en l'evolució de l'incendi

El foc que dimarts va posar l'ai al cor a Girona a la zona de les Pedreres el podria haver provocat una cigarreta mal apagada. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ja ho va insinuar el mateix dia de l'incendi, però ahir ho van acabar de confirmar obertament els Agents Rurals. Un veí del barri de la Font de la Pólvora hauria llençat una burilla al vial de pas que hi ha a tocar del cementiri que va provocar que s'iniciés l'incendi. Amb aquesta hipòtesi treballen els tècnics, que disposen fins i tot de la cigarreta que va encendre el foc. “En el punt d'inici hem trobat una prova, que és una cigarreta, que amb tota probabilitat va provocar l'incendi”, assegurava ahir el responsable dels Agents Rurals a les comarques gironines, Ignasi Dalmases. “Ara toca als tècnics forenses determinar si és així o no”, explicava. I això ho determinaran segons com va cremar aquesta cigarreta. Els resultats se sabran més endavant. Per altra banda, segons va avançar Dalmases, també tindrien un testimoni que hauria vist quan i on es va iniciar l'incendi, que és exactament on els Agents Rurals van trobar la cigarreta.

Sobre la possibilitat que l'incendi tingués altres focus, o sigui, que fos provocat intencionadament, Dalmases va remarcar que no tenen cap indici que ho corrobori. Si bé molts veïns van explicar a aquest diari que van veure cremar dos o tres fronts alhora, el responsable dels Rurals sosté que “la proliferació del foc en costa amunt fa precisament veure diversos punts, depèn de la intensitat i la vegetació que està cremant”. En aquest sentit Dalmases va explicar que tenen testimonis de primeríssim moment i proves del lloc dels fets que farien descartar qualsevol altra hipòtesi. Així mateix, també descartaria qualsevol vinculació amb els altres incendis que any rere any s'han produït a la zona. “Són casos completament diferents, no els podem vincular”, segons Dalmases.

Encara hi treballen

Pel que fa als treballs d'extinció, els Bombers de la Generalitat van donar ahir per controlat, pels volts d'un quart de set del matí, l'incendi, que va afectar sobretot la zona de les Pedreres de Girona. Al llarg de la nit les tasques es van centrar a acabar de tancar completament el perímetre, el qual era molt irregular. Ja amb la llum del dia, una desena de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat van estar treballant en l'extinció del foc, sobretot per revisar els punts calents que hi pogués haver a l'interior del perímetre per així evitar revifalles. Cal destacar que durant la nit va ploure a la zona de l'incendi i, tot i que la quantitat que va caure (uns sis litres per metre quadrat) no va ser definitiva, va afavorir l'evolució del foc. El dispositiu d'extinció va comptar en tot ment també amb efectius de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la zona, així com efectius de la Policia Local, dels Mossos d'Esquadra, del Cos d'Agents Rurals, voluntaris de Protecció Civil i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

LES FRASES

La proliferació del foc costa amunt hauria fet creure als veïns que hi havia diversos punts d'inici, però només n'hi va haver un, al cementiri
Aquest foc no té res a veure amb els d'altres anys, no els podem vincular
Ignasi Dalmases
cap dels agents rurals

“Els incendis s'apaguen a l'hivern”

El regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, va demanar ahir la col·laboració als veïns perquè mantinguin netes les seves parcel·les i va dir que s'estan plantejant un canvi a les ordenances per tal d'actuar de manera subsidiària des de l'Ajuntament en aquells casos que els veïns no endrecin els terrenys. “Els incendis s'apaguen a l'hivern i hem de treballar tots plegats per afrontar l'estiu vinent amb garanties”, va advertir. Per l'altra banda, en canvi, molts veïns se senten oblidats pel consistori. Tant, que fins i tot s'han plantejat que hi ha una conxorxa contra ells perquè marxin a la força, i per això cada any es produeixen aquests incendis. “Els fem nosa”, es lamentava ahir un veí de la zona de les Pedreres. Però el mateix alcalde de Girona, Carles Puigdemont, des del centre de comandament, va recordar la importància de la neteja i el desbrossament de les zones forestals. I sobretot, que la ciutadania “extremi les mesures de precaució” i eviti qualsevol actitud que comporti una negligència.

L'Ajuntament cedirà un pis de lloguer social

ACN

L'Ajuntament de Girona va organitzar ahir al migdia una reunió amb les famílies que tenen propietats afectades a causa del foc per tal de buscar una solució. Algunes d'aquestes persones han passat la nit en un hotel de la ciutat o bé a casa de familiars en espera de veure quina sortida troben a cada cas. Segons va explicar el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, el cas més greu és el d'un matrimoni amb dos fills petits que vivia en una casa de la zona de les Pedreres que ha quedat molt afectada pel foc. Com que la casa no està assegurada no poden reclamar indemnització. Per això, l'Ajuntament ha optat per cedir-los un dels pisos que té reservats per a emergències socials perquè s'hi traslladin amb els dos petits. S'hi podran estar un màxim de tres mesos.

De moment, en un hotel

Seran els Serveis Socials els que dictaminaran si la família té prou ingressos per abonar una part del lloguer social. Si no fos així, hi podrien viure de franc durant aquests mesos. Aquesta família passarà les dues properes nits en un hotel de la ciutat abans de traslladar-se a aquest pis de lloguer social. Berloso va explicar que la resta de famílies que han patit algun dany a les cases podran arreglar-ho pels seus propis mitjans. “En alguns casos han de pintar o bé ventilar les cases, però no hi ha més desperfectes i properament tothom podrà estar-se a casa”, va manifestar el regidor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia