Successos

Seguretat / Salut

(Im) Pura Alegria

Arresten una veïna de Castelló que venia un producte per aprimar-se anomenat Pura Alegría Herion que va fer emmalaltir diverses clientes i hospitalitzar-ne quatre

Un metge de Roses va advertir de la intoxicació en haver d'atendre molta gent amb forts mals de cap

La dona tenia una cartera d'un centenar de clients i hi contactava per Whatsapp

Els Mossos d'Esquadra han arrestat per un delicte contra la salut pública una veïna de Castelló d'Empúries, empleada d'una ferreteria, que havia trobat la manera de fer-se un bon sobresou amb la venda d'un producte natural per aprimar anomenat Herion Pura Alegría, que ha resultat ser una pura porqueria per a la salut de les incautes clientes que el consumien, ja que contenia pesticida. La venedora adquiria el producte a través d'una plana web a Mèxic, país on també està prohibida la comercialització de la Pura Alegría, que inicialment es comercialitzava com a Thermatrim.

El cas, en el seu inici, el van descobrir els metges del CAP de Roses, quan van començar a tractar pacients que presentaven mal de cap, suors, hipertensió... símptomes d'una afectació neurològica que deriva en la síndrome de Guillain-Barré.

Es van detectar set casos de persones afectes, dues d'elles menors d'edat, i quatre van haver de ser hospitalitzades, algunes diversos dies. Els metges de Roses van tenir la perícia de preguntar als pacients si es prenien algun tipus de complement alimentari i tots van coincidir a explicar que es prenien les pastilles naturals d'Herion Pura Alegría que adquirien a una dona de Castelló. D'aquesta manera, es van fer anàlisis a una mostra del producte, i es va detectar que contenia traces d'un pesticida. A principis d'any, l'agència de salut pública de Catalunya ja havia llançat una alerta advertint dels riscos del producte per aprimar, que llavors encara es comercialitzava com a Thermatrin, i el mes de juliol, després de detectar-se els casos de gent afectada, es va llançar un altre avís a la població advertint dels efectes adversos del Pura Alegría, que es promociona com un producte natural, que conté meló verd, i molt idoni per cremar greixos.

Mentrestant els Mossos no van tenir gaires dificultats per trobar la distribuïdora a l'Empordà del meravellós producte. L'empleada de ferreteria, que s'havia creat el nom comercial de Nariana Recia per a la seva faceta de comercial del Pura Alegría, comprava el producte a l'engròs per Internet a Mèxic. Així tenia importants descomptes. A la plana web mexicana, que encara està oberta, tot i que el producte també està prohibit en aquest país, ja marquen la diferència entre el preu per al públic general i el preu per als distribuïdors, que té una rebaixa del 30%. Nariana Recia, segons van comprovar els Mossos, comprava els pots a la central per 35 euros i llavors ella els revenia a uns 75 o 80 euros. Nariana Recia s'havia pogut fer una cartera d'un centenar de clients, majoritàriament dones. Tot i que també tenia una plana de Facebook, la majoria dels contactes amb les seves clients els mantenia a través del boca a boca de dos comptes de Whatsapp que s'havia creat. Els contactes els feien per Whatsapp i llavors concertaven el punt d'entrega del producte, que a vegades era al mateix domicili de Nariana Recia i en altres ocasions es feia en algun hotel de la comarca.

Tot apunta que Nariana Recia es va convertir en distribuïdora del producte perquè va començar essent-ne consumidora i va decidir vendre'n per treure'n benefici. Els Mossos han comprovat que en els darrers cinc mesos havia venut uns 500 pots, cosa que li hauria reportat uns beneficis de més de 20.000 euros. En l'escorcoll que els Mossos van fer a casa seva li van comissar 67 pots que contenien 60 comprimits cadascun. Davant dels Mossos, la dona, que no va posar cap objecció perquè escorcollessin casa seva, va assegurar que ella desconeixia que les pastilles podien ser nocives per a la salut i que pensava que posava un producte natural en mans dels seus clients.

De totes maneres, els Mossos consideren que ella ja havia d'estar advertida que alguna cosa no rutllava bé perquè en la seva llista de Whatsapp tenia els missatges de diverses clientes que li feien saber que no es trobaven bé i que preguntaven si podia ser a conseqüència del Pura Alegría. Tampoc avala gaire la seva bona fe el fet que alguns dels pots tinguessin arrencada l'etiqueta de la data de caducitat.

La detinguda va quedar en llibertat després de passar a disposició judicial en principi imputada per un delicte contra la salut pública. Ara el jutjat haurà de continuar la investigació per comprovar l'abast de les seqüeles dels consumidors de Pura Alegría i si hi ha més afectats.

En l'àmbit del consumidor el missatge és clar: desconfiar de receptes miraculoses i més si vénen per canals que no siguin els reglamentats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia