Successos

LA CRÒNICA

“En aquest riu no hi passa mai aigua”

Els rius del secà són discrets, però d'esperit salvatge. Poden passar anys i panys amb l'aparença de petit corriol, fins que inflamats per torrents aigües amunt, esclaten irats durant unes hores, deixant un rastre de malvestats. Agramunt va despertar ahir enmig de la foscor de la matinada amb el Sió convertit en un corrent perillós. “De cop i volta, el gos bordava sense parar al pis de sota, i hi havia un soroll molt fort”, explica Janet Ribera, veïna d'una de les cases properes a la residència. Al garatge, l'aigua superava el metre. “Eren les quatre del matí i sols sortir al balcó, ja vam veure els bombers.” Ribera assegura: “No hem estat en perill, i els bombers ens han ajudat a treure l'aigua”, explica envoltada per un mar de fang. Fins a quarts de deu del matí, però, l'aigua no va baixar de nivell dins el garatge.

Agramunt és un poble bonic i el riu, a l'entrada principal que dóna accés al nucli antic, és una zona agradable, convertida en passeig arbrat. A priori, un lloc agradable on viure: “La casa era dels padrins i té uns 40 anys. Hi vam venir amb el meu company. En aquest riu no hi passa mai aigua...” En una trentena de cases de tres carrers, el paisatge era ahir similar: baixos inundats, exteriors i interiors tacats de fang, amb bicicletes, lleixes, caixes i una llarga llista d'objectes exposats a les façanes per esbandir de la capa contundent del fang. A uns centenars de metres, veïns d'Agramunt contemplaven, enfilats sobre el pont romànic, l'escenari de la tragèdia. El pont ha resistit “totes les riuades que han afectat el Sió al llarg dels segles”, segons afirma el mateix web de l'Ajuntament. També el de la matinada passada; i el de 1874, els coneguts com aiguats de Santa Tecla, quan el Sió es va desbordar i es va emportar un pont.

El pla Inuncat estava en fase d'alerta des de diumenge al vespre. L'avís és a la població en general i a les autoritats. Des de Protecció Civil, la cap d'Operacions, Rosa Mata, explica: “Les comunicacions a llocs sensibles del municipi les fan els ajuntaments.” En aquest cas, encara no s'ha pogut aclarir si es va avisar o no la residència. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre diu que no mesura el cabal del Sió, però a la zona de la capçalera hi van caure uns 60 l/m², “res extraordinari”, afirmen. El conseller d'Interior apunta a una pluviometria acumulada de 130 l/m²: “Ha estat una crescuda molt ràpida i en poc temps.” El temps és, com se sap, una qüestió relativa. Un veí afectat per la rovinada, Joan Manel Serrano, que viu a Tàrrega, i la seva família a Agramunt, no entenia com no s'havia previst el desbordament quan a Tàrrega, la rovinada havia començat a les onze de la nit. “Han tingut quatre hores per controlar la situació”, ha lamentat Serrano en declaracions a ACN, i ha afegit: “Algú ha fallat; hi ha hagut morts, i tot això no hauria d'haver passat.” El riu Ondara, que neix a la mateixa zona que el Sió, creua Tàrrega, i l'Ajuntament ja va alertar la població ahir a quarts de dotze de la nit, a través de les xarxes socials, de l'alt nivell de les aigües.

El riu Sió no sols es va desbordar a Agramunt. Neix a Gàver (municipi segarrenc d'Estaràs) i recorre 70 quilòmetres fins a desembocar al Segre a Balaguer. A la Segarra, els camps de cereal han esdevingut aiguamolls a banda i banda del riu al llarg de molts quilòmetres. L'aigua, recordant la matinada, encara s'hi mantenia en pondre's el sol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia