Successos

Calamarsada a la Selva i fort vent a l'Alt Empordà

El front fred d'ahir va fer que les temperatures fossin fins a 8 i 9 graus inferiors en comparació de divendres a les comarques gironines

La tramuntana va arribar a bufar a 130 km/h a Portbou

L'entrada brusca d'una massa d'aire molt fred a Catalunya ahir va provocar tempestes i una baixada acusada de les temperatures. A la demarcació de Girona, va ser remarcable una sobtada pedregada que principalment es va concentrar a la Selva, tot i que també va arribar a l'extrem nord del Maresme i en alguns municipis del sud del Gironès, com ara Cassà de la Selva. Es va tractar d'una calamarsada intensa i vistosa, malgrat que la seva temporalitat va ser bastant curta. En diverses poblacions de la Selva es va produir entre les dues del migdia i les tres de la tarda i va tenir una durada de trenta minuts a una hora. Com a conseqüència, va deixar moltes carreteres, teulats, patis i carrers emblanquinats per la concentració de pedra. Aquestes imatges es van veure, entre d'altres, a Vidreres, Sils, Tossa de Mar, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Vilobí d'Onyar i Lloret de Mar. Coincidint amb aquest episodi, Protecció Civil va demanar que els conductors extremessin la precaució. Una de les vies on va causar afectacions va ser l'autopista AP-7, entre Maçanet de la Selva i Cassà. A primera hora de la tarda fins i tot hi va haver d'anar una màquina llevaneu que va estar treballant en la neteja d'aquest tram. L'espectacularitat i la força de la pedregada, però, no va venir acompanyada de registres de pluja abundants. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va deixar palès que les precipitacions no van ser excessives, ja que es tenia constància, per exemple, que tant a Vilobí d'Onyar com a Santa Coloma de Farners van ploure dos litres per metre quadrat i que a Cassà en van arribar a caure gairebé tres.

El creuament, ahir, d'aquest front fred provinent del nord d'Europa també ha encetat un descens de les temperatures. De mitjana, a quarts de sis de la tarda, eren entre 5 i 9 graus inferiors a la demarcació de Girona en comparació de la mateixa hora del dia abans. Una de les localitats en què la diferència va ser menys notable va ser a Olot, on la baixada va ser de 5,8 graus. Pel que fa a Girona, va passar dels 19,4 graus de divendres a mitja tarda als 12,4. I un dels llocs on el retrocés va ser més important va ser a Portbou, ja que dels 18,6 graus d'abans-d'ahir es va recular fins als 10,5. A banda, avui a la nit i la matinada de dilluns a dimarts és probable que els termòmetres assoleixin registres sota zero i s'esperen glaçades.

Incidències pel vent

El 112 va rebre ahir, fins a les cinc de la tarda, 497 trucades d'arreu de Catalunya relacionades amb l'episodi de forts vents. Per comarques, 36 van procedir de l'Alt Empordà, 13 de la Selva i 12 del Baix Empordà i, focalitzant-ho una mica més per ciutats, 7 es van fer des de Girona i 6 de Figueres. La tramuntana va bufar amb força a l'Alt Empordà i també es va deixar notar al Baix Empordà. Es va arribar a ratxes de 130 quilòmetres per hora a Portbou; 92,5 a Roses; 91,1 a Sant Pere Pescador; 88 a Cabanes; 82 a Navata; 61 a la Bisbal d'Empordà i, tant en punts del Gironès com de la Garrotxa, hi va haver ràfegues de 45 km/h.

Des d'ahir a les deu del matí fins a les cinc de la tarda els bombers es van mobilitzar a la demarcació per 36 incidències per vent. La majoria de serveis van ser per mobiliari urbà que perillava, arbres caiguts o a punt de cedir, objectes a la via, així com tendals i uralites malmesos. A Girona, per precaució, una dotació va reforçar alguns elements de les paradetes del pont de Pedra; i al passeig de Torroella de Montgrí va caure una asta en què onejava una estelada i es va retirar.

A la xarxa viària, l'accident més important va tenir lloc a Ventalló. Per causes que s'estan investigant, es va desencadenar un xoc entre un tractor i un cotxe a la GIV-6301. Van resultar ferits de gravetat els dos ocupants del vehicle: una dona de 84 anys i un home de 86. Paral·lelament, Protecció Civil manté les prealertes dels plans Neucat per les nevades al Pirineu occidental, i del pla Inuncat pel fort onatge que afecta l'Empordà, sobretot al cap de Creus i Begur. L'hivern, doncs, ja comença a trucar la porta, malgrat que encara falta un mes per al canvi d'estació. I, tot i que es mantindrà l'ambient fred, la temperatura s'anirà recuperant lentament a partir de dijous.

LA XIFRA

36
Sortides
per serveis relacionats amb el vent són les que els bombers van fer de les 10 del matí a les 5 de la tarda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia