Successos

Detingut perquè espoliava i venia monedes antigues

Els Mossos detenen un veí d'Alfarràs que espoliava monedes iberes, romanes i àrabs dels jaciments arqueològics de Lleida

Feia més de deu anys que venia el material per internet

Els Mossos d'Esquadra van detenir el 14 de desembre un home que espoliava monedes iberes, romanes i àrabs de jaciments arqueològics de Lleida. El detingut, un home de 57 anys, de nacionalitat espanyola i veí d'Alfarràs (Segrià), venia el material per internet i des de l'any 2004 havia fet més de 400 transaccions il·lícites. Principalment es tractava de monedes de l'època dels ibers, algunes de les quals eren molt exclusives i d'un valor econòmic elevat amb un preu de sortida en subhasta de 1.800 euros. Els agents van poder constatar que tot el material l'aconseguia mitjançant excavacions il·lícites en zones especialment protegides pel seu patrimoni arqueològic properes al seu domicili.

Des de feia uns mesos, els Mossos havien detectat un augment de denúncies per l'espoliació de jaciments arqueològics i d'altres zones protegides, principalment concentrades a la zona del Segrià.

Venda en línia

Els Mossos van començar una investigació i mitjançant el control de les vendes en línia d'objectes que pertanyen al patrimoni cultural català es va localitzar una persona que oferia multitud de monedes antigues i d'un valor econòmic considerable per mitjà d'una coneguda pàgina de subhastes en línia.

De gran valor

Els investigadors van poder constatar que el venedor operava des d'Alfarràs i que va començar a actuar l'any 2004 venent per internet aquest tipus d'objectes. Des d'aquesta data havia fet més de 400 transaccions il·lícites de material numismàtic, medalles i objectes similars. Principalment l'objecte del mercadeig il·lícit eren monedes de l'època dels ibers, algunes de les quals eren molt exclusives i d'un valor econòmic molt elevat, amb un preu de sortida en subhasta de 1.800 euros.

En la llista d'objectes que tenia a la venda hi havia un Tritetartemorion de Iltirta, una moneda que no està catalogada i que seria inèdita, fet que reflecteix la gravetat de l'il·lícit, ja que més enllà del valor econòmic de la moneda en si, la pèrdua d'aquestes peces suposa un greuge irreparable des del punt de vista del patrimoni cultural i històric.

Els agents van constatar que tot aquest material l'aconseguia mitjançant excavacions il·lícites en zones especialment protegides pel seu patrimoni arqueològic properes al seu domicili. El detingut va quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

LA XIFRA

1.800
euros
era el preu de sortida de la subhasta que es feia a internet d'algunes de les monedes més valuosos.

Detector de metalls i aixada

Per fer les excavacions al subsòl, el detingut s'ajudava d'un detector de metalls per localitzar les monedes, i amb l'aixada les extreia. Aquest tipus d'espoliació, sense fer servir cap metodologia arqueològica per no malmetre els estrats i el jaciment en si, provoca danys irreversibles, malmet els jaciments i implica una pèrdua d'informació en perjudici de la comunitat científica i per extensió de la societat en general.

El mateix dia de la detenció, els agents van realitzar una entrada al domicili del detingut, on es van localitzar gran quantitat de llibres i revistes especialitzats en numismàtica, dos detectors de metalls, estris per dur a terme excavacions i 195 monedes antigues, entre altres objectes similars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia