Successos

tribunals

el cas Jordi Comas

Nou arrestats pel cas Comas

Perfils similars Alguns dels arrestats són homes que viuen en cases ocupades i en situació de marginalitat col·laboració A Alemanya haurien detingut un albanès sospitós del crim

Almenys nou persones han estat arrestades en relació amb l'assalt violent que el 18 de novembre del 2012 va costar la vida al llavors president de la patronal gironina, l'empresari hoteler Jordi Comas, al seu domicili de Platja d'Aro. A banda de les sis detencions ja anunciades que es van practicar dimarts a Platja d'Aro, Palafrugell i Barcelona, dimecres es va arrestar un altre home a Platja d'Aro i ahir al matí es va fer un arrest a Palafrugell. L'agència Efe, a més, va difondre ahir la detenció a Alemanya d'un home albanès que era objecte d'una de les quatre ordres europees de detenció i entrega (OEDE) emeses contra quatre sospitosos del crim que van fugir del país. Segons Efe, entre els tres fugitius, hi ha dos germans marroquins, que es considera que són els autors materials del crim, és a dir, els que van entrar encaputxats a la casa del president de la FOEG.

L'home arrestat dimecres a Platja d'Aro, de cognom Mallol, va ser el primer que va passar a disposició judicial, ahir al migdia, al jutjat d'instrucció número 2 de Sant Feliu de Guíxols. En principi, a Mallol se'l relaciona amb el cas per haver fet tasques de planificació o encobriment, però no se'l considera autor material de l'assalt. Durant l'interrogatori, es va negar a contestar les preguntes del jutge i del fiscal i només va respondre les del seu advocat. El jutjat el va deixar en llibertat sense fiança ni cap mesura cautelar, tot i que continua encausat.

La resta dels detinguts a Catalunya (7) seran conduïts a partir de les deu d'aquest matí al jutjat de Sant Feliu de Guíxols, que decidirà si els empresona o els deixa en llibertat. Els arrestats van tenir ahir l'oportunitat d'explicar la seva relació amb el cas davant dels Mossos, però la majoria van optar per acollir-se al dret a no declarar.

“Només parlaré davant del jutge”, va ser la lacònica resposta de Yassine Chelagmi, un dels detinguts a Palafrugell, que ha passat aquests dies als calabossos dels Mossos. Chelagmi, que vivia en un pis ocupat del carrer Notaria de Palafrugell, on causava els problemes típics de la gent que té síndrome de Diògenes, se sospita que podria ser un dels tres encaputxats que van perpetrar el primer assalt, que va ser frustrat, a la casa de Comas. Aquest intent de robatori va tenir lloc uns dies abans de l'assalt mortal. Comas va ser abordat per tres encaputxats, ell es va resistir i quan es va disparar l'alarma els intrusos van fugir.

Chelagmi, d'origen marroquí, era considerat un problema d'ordre públic a Palafrugell i per això les autoritats havien dut a terme gestions per mirar d'expulsar-lo al seu país. L'expedient d'expulsió, que havia de tramitar la Policía Nacional, no es va arribar a materialitzar precisament a petició del jutjat, perquè estava sent investigat en relació amb el crim de Comas.

El perfil de molts dels arrestats és similar al de Chelagmi: estrangers i marginals. El sospitós que va ser detingut al carrer Pineda del Mar, molt a prop de la casa del crim, també vivia d'ocupa en un edifici on hi ha instal·lats molts compatriotes. Un altre home, Imad Belahdi, ja ha trepitjat la presó per casos de robatoris amb violència. Va ser arrestat precisament el 20 de novembre del 2012, dos dies després de l'assalt a Comas, per un violent incident que havia protagonitzat deu dies abans en un prostíbul. Els fets pels quals va estar a la presó van passar al bordell dels Revolts de Torrent. El noi va anar al club i a l'hora de pagar els serveis rebuts va entregar la targeta de crèdit, però la màquina no la va acceptar. Llavors el jove va dir que ja pagaria en efectiu i va fer veure que buscava els diners a la cartera. Però, de sobte, va agafar pel coll una prostituta, i l'encarregada, que era darrere la barra, va intentar auxiliar la noia. El client va saltar darrere la barra, va agafar una copa de vidre i la va trencar per esgrimir-la com a arma. Va arreplegar l'encarregada per l'esquena, li va posar el vidre al coll, li va exigir els diners de la caixa i, quan va veure que només hi havia 20 euros, va intentar robar la bossa de la dona. L'encarregada va lluitar perquè no la hi arrabassés i ho va aconseguir, si bé el forcejament li va provocar contusions i ell
li va clavar mossegades. Belhadi, a més, ja havia estat detingut per l'atracament a una gasolinera de Regencós.

LA DATA

18.11.12
Va tenir lloc l'assalt
a l'habitatge del president de la FOEG, Jordi Comas, al carrer Nostra Senyora del Carme.

LA XIFRA

9
persones
havien estat arrestades fins ahir en relació amb l'assalt violent i l'homicidi de l'empresari gironí.

Una àrdua investigació de tres anys i mig

Tura Soler / G.Pladeveya

Els Mossos asseguren que mai abandonen la investigació d'un crim per molts anys que transcorrin. La setmana passada, els fets els van donar la raó amb
la resolució de l'assassinat de l'empresari francès René Ferran (mort el novembre del 2005 en unes circumstàncies idèntiques a les de Comas). L'ADN que van recollir a l'escenari del crim els ha donat el nom del sospitós: Costel Roman, que ha estat arrestat a Castelló per la Policía Nacional, que també el buscava per altres robatoris violents. Gairebé 11 anys després, el cas s'ha resolt.

Al crim de Jordi Comas, els investigadors hi han dedicat hores i esforços, anant a la saga dels sospitosos fins a acorralar-los i capturar-los, malgrat que encara falta la detenció d'alguns fugitius. Una investigació que s'ha dut a terme amb secretisme absolut i sigil policial. El cap de l'AIC a Girona, l'inspector Josep de Monteys, compareixerà avui a la tarda a l'edifici de la Generalitat de Girona, per donar a conèixer els detalls de l'operació. Encara que els autors materials de l'assalt van ser només tres encaputxats, el nombre d'implicats s'eleva a tretze perquè entre els sospitosos hi ha persones que han fet tasques de preparació, possibles encobridors o receptadors del material robat. Els encaputxats que van causar la mort de Comas i que van deixar lligada la seva dona, Carme Hospital, es van endur el contingut de la caixa forta de l'habitatge (una quantitat de diners i joies que ara per ara no ha estat revelada) i els objectes podrien haver deixat un rastre. Tot i que la casa de Jordi Comas està situada en ple centre de Platja d'Aro i a pocs metres de l'ajuntament, els lladres van aconseguir fugir sense ser captats per càmeres de seguretat. Arran de l'atac mortal, el consistori ha instal·lat càmeres de seguretat, que comanda la policia local, en diversos punts del municipi, i estan donant uns bons resultats tant pel que fa a la prevenció dels delictes com a la resolució. A la casa on van matar Comas ara també hi ha càmeres de vigilància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia