ROC MUÑOZ

ALCALDE-PRESIDENT DE L'EMD DE LA CANONJA

«Mai prometré que tot ho pagarà la química»

El polític canongí afirma que l'objectiu amb vista als primers anys posteriors a la recuperació de la identitat de poble serà crear una administració nova i d'acord amb la llei. Entén que els ciutadans pensin que la pressió fiscal es reduirà, però ara no està previst

El màxim representant municipal de la Canonja parla del compte enrere per a la segregació.

–Ara el procés ja és irreversible. Al gener ja es podrà dir allò d'«aquest any, sí».
–«Crec que això no té marxa enrere. Hem fet camí durant molts anys i per fi ja està en tràmit parlamentari, però ja sap què diu el tòpic del blat i el sac.»
–Només tindria marxa enrere si es convoquessin eleccions anticipades.
–«Esperem que això no passi.»
–Ha notat esgotament entre els veïns durant tots aquests anys?
–«Els ciutadans de la Canonja estan avesats a sentir parlar de la municipalitat, i com que hi ha hagut diferents moments històrics durant tot el procés, potser ho veuen amb certa prudència, però el dia que es va iniciar el debat de la llei al Parlament, el carrer n'anava ple.»
–D'escèptics i de gent a la qual no li va ni li ve la segregació, també n'hi deu haver.
–«Crec que són els mínims, perquè la gent ho espera i ho desitja.»
–Molta gent creu que el retard és culpa dels polítics de Tarragona.
–«El que farem són coses que habitualment no passen a la vida dels pobles i hem de pensar que és una qüestió complicada. Mirat amb perspectiva, hi hem invertit un temps prudencial. El dia a dia ha sigut complicat i complex, molta gent s'ha hagut de posar d'acord i nosaltres hem hagut d'adoptar una postura possibilista. I sincerament, quan tot això s'ha anat concretant, pel que fa a Tarragona també han estat disposats a tirar-ho endavant tant amb aquesta administració com amb l'anterior.»
–Està preparada la Canonja per convertir-se en un poble ric?
–«Ara no m'ho plantejo des d'aquesta perspectiva perquè haurem de crear una administració nova i d'acord amb la llei. Al principi hi destinarem molts recursos, perquè som un poble de més de 5.000 habitants i ens corresponen figures administratives que ara no tenim.»
–Ja es va parlar de crear una mancomunitat per mantenir els serveis que ara presta Tarragona.
–«El bus, l'aigua i la recollida de brossa seguiran tal com estan ara. Caldrà valorar què costen i com es paguen.»
–La sensació és que els canongins pagaran menys impostos.
–«Ara no ens ho plantegem, i no farem com en altres pobles, on tot ho paguen les químiques. No faré mai aquesta promesa. El que sí entra dins la lògica és que si tens més ingressos, el ciutadà n'ha de sortir beneficiat.»
–Al costat hi ha pobles molt poderosos.
–«No ens hi podem comparar automàticament perquè no aniríem bé.»
–Quin lligam hi ha amb Reus?
–«Una relació de veïnatge excel·lent, però farem una mancomunitat amb Tarragona, amb què els llaços ja són molt forts.»
–La llista de persones, entitats i associacions implicades en el procés deu ser llarga.
–«Dins de la Canonja existeix la plataforma per a la municipalitat, que ens ha ajudat en tot el procés, i després, persones i entitats significatives en l'àmbit de la municipalitat. Tot ho hem consensuat amb l'Ajuntament.»
–Hi ha alguna cosa que la Canonja no pugui fer ara que podrà fer quan sigui independent?
–«Ara ja ho podem fer tot, però ens fan falta diners per fer-ho.»
–Té pensat què farà l'endemà que es faci efectiva la segregació?
–«Farem una gran festa el dia que la llei s'aprovi.»
–Suposo que es presentarà a les eleccions.
–«Mentiria si digués que no vull ser el futur alcalde del poble recuperat de la Canonja. Em faria molta il·lusió.»

1. El preocupa la segregació de la Canonja? 2. Creu que els polítics han fet cas de la voluntat dels ciutadans?3. Com augura el futur del poble?

1. El preocupa la segregació de la Canonja? 2. Creu que els polítics han fet cas de la voluntat dels ciutadans?3. Com augura el futur del poble?

L'ENQUESTA

PERE TOMÀS
lampista
1. «Molt. Ja fa anys que hauríem d'haver tornat a ser poble» 2. «Sempre hi ha d'haver una part política i una de ciutadana» 3. «Els sentiments seran molt millors i podrem fer coses sense haver de demanar permís a Tarragona»
ANTÒNIA MÁRQUEZ
tècnica en farmàcia
1. «No m'hi he involucrat, però m'importa perquè abans ja érem poble» 2. «La gent volia la segregació i veient el que està passant, sí que han escoltat el poble» 3. «Tindrem més pressupost i podrem fer més coses»
GERMÁN PÉREZ
jubilat
1.Jo crec que hi guanyaríem en molts aspectes i tindríem molts avantatges» 2. «Ja fa anys que reivindiquem els nostres orígens i els polítics sí que ens hi han ajudat» 3. «Els diners de la química ja no passaran ara per tantes mans»
GEMMA GRAS
DEPENDENTA
1. «Estic al corrent de tot el procés i fins i tot m'he manifestat» 2. «Els de la Canonja, sí, però menys els de Tarragona. No els interessa» 3. «Viurem molt millor perquè tindrem més diners i pagarem menys impostos»
URBANO GARCÍA
jubilat
1. «Sí, perquè estarem molt millor sent un poble independent com abans» 2. «L'alcalde que tenim és bo, però els de Tarragona s'han amagat una mica» 3.«Gestiona- rem millor els ingressos. Ningú ha d'estar sotmès per ningú»
SARA MUÑOZ
estudiant de 4t d'eso
1. «Suposo que si s'ha lluitat tant deu ser perquè és realment important per al poble i per a la seva economia» 2. «Tinc la sensació que la Canonja s'està segregant des que Roc Muñoz n'és l'alcalde» 3. «Serem un poble més ric»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.