Administracions

Junts es demarca de la moció de censura i demana a Puig fer un pas al costat

El portaveu de Junts, Raimon Trujillo, s’ofereix a negociar els nous pressupostos i les ordenances per garantir la governabilitat

Es mostra obert a formar part d’un nou govern, però no demana la dimissió de Puig com a regidor

L’alcalde de Palamós, el republicà Lluís Puig, no hauria de dimitir de regidor, però sí fer un pas al costat per facilitar escollir un nou alcalde. Aquesta és la proposta de Junts per Palamós i Sant Joan, que lidera Raimon Trujillo, que es desmarca de la moció de censura plantejada per l’exalcaldessa i cap de l’oposició, Maria Teresa Ferrés (Som-hi per Palamós i Sant Joan). Junts s’ofereix a negociar pressupostos i ordenances i garantir la governabilitat entrant al govern.

ERC, que governa amb el PSC –que fins ara manté un discret silenci– està assetjada per l’afer de la multa de trànsit; una infracció que va fer un regidor amb un vehicle camuflat de la policia i on l’alcalde anava d’acompanyant. La crisi s’ha generat en tardar més de dos anys en identificar el conductor.

Primar la governabilitat

Trujillo explica que abans de fer pública la seva proposta s’ha volgut reunir amb la resta dels portaveus dels grups a l’oposició, que inclouen a més la CUP i Vox, els quals ja han avançat que estarien disposats a donar suport a la moció de censura.

Les condicions polítiques i socials per Junts, però, són antagòniques a una moció d’aquestes característiques, perquè no assegurarien la governabilitat: “La societat palamosina no vol que Lluís Puig segueixi com a alcalde. Per això no pensem que una moció de censura sigui el camí. A més, tampoc valoren positivament aquesta moció perquè es planteja com un joc de cadires”, destaca afegint que: “No volem que se’ns vinculi a una moció de censura. Pensem que no és viable. A més, assumim tot el risc del que implica mullar-nos per a la governabilitat del municipi”. En aquest sentit, i segons el líder de Junts, “som totalment conscients que el més còmode per nosaltres seria quedar-nos a l’oposició, perquè s’hauran de prendre decisions que poden ser impopulars, però que caldrà fer”.

La proposta de Junts per elegir alcalde, seria votar entre els alcaldables que es van presentar a les eleccions. El que deixaria la porta oberta a què ERC pogués mantenir l’alcaldia o anés a parar Junts. En tot cas, i en tots els escenaris, cal la participació dels regidors del PSC i, per descomptat el pas al costat de l’alcalde Puig.

Mesures de pressió

El govern d’ERC i PSC no ho té fàcil. La polèmica de la sanció de trànsit, i tot el sainet polític que s’ha generat al seu voltant, els ha agafat en un moment molt delicat com és la necessitat, en governar en minori, d’aprovar els pròxims pressupostos pel 2024. Per al moment, l’oposició no vol sentir a parlar ni de negociar si abans l’alcalde no dimiteix. Ara, però, amb la variant de la proposta de Junts que només hauria de renunciar a l’alcaldia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya
La monarquia
Lluís Simon

‘Tornen’ els Borbons

LA CRÒNICA

“Girona no s’acaba al carrer del Carme”

religió

Entrellaçant cristianisme i catalanitat

Barcelona
integració

Mataró recull l’‘artivisme’ de la Vocalia de Dones de Rocafonda

mataró
GIRONA

Pepita Perich rep el guardó al gironí de l'any dels Premis Generalitat

GIRONA

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

l’EscaLA

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona