la contra

Tal dia com avui

Les nevades al març no són rares: el 1964 ja se'n va registrar una a les comarques gironines

Si el març no marceja tot l'estiu li té enveja. I aquest març amb començament preprimaveral va molt fort. De la nevada del 8 de març del 2010 se'n sentirà a parlar. Tindrà un nom? Podria ser la nevada del Dia de la Dona Treballadora del 2010. O la del 8 de març? O la del 2010 i prou? I qui sap si en deu anys l'haurem oblidat i fusionat amb records d'altres temporals!

Uns amics de Girona recordaven ahir la gran nevada del dia de Sant Tomàs d'Aquino, de quan la festa dels estudiants encara no s'havia traslladat al 28 de gener. L'hem trobat documentada el 1964, el 7 de març. Es va registrar un gruix de neu no gens menyspreable: dotze centímetres, mig pam, en deien abans, quan tres unces eren cent grams. I temperatures màximes de 6ºC i mínims de 4,2 sota zero.

No serà la primera gran nevada del mes de març de la història. Ni tan sols, l'última, perquè el temps, aquí a la Mediterrània, sempre ha estat boig i, avui, encara més. Recordo neu per Sant Josep, una nevada anecdòtica i tardana. Per explicar-ho a les generacions futures. També hi ha nevades fora de temps, a pic de l'estiu. Un miracle llegendari. El 5 d'agost del 352 va nevar a Roma, al Mont Esquilí, on van aixecar la basílica de Santa Maria la Major. Pel 5 d'agost, feliciteu les Neus.

La majoria de les gran nevades registrades en aquesta riba occidental de la Mediterrània són del mes de gener. De tots els temporals de neu de temps no gaire reculats, destaca la del 30 de gener del 1986. Aquell dia les temperatures glacials, sumades al temporal de neu i pluja, van fer col·lapsar el país: rebentaven canonades, es trencaven els pals d'alta tensió per causa de la pluja gelant, no hi havia electricitat... Registres de neu inferiors als d'ahir. Els grans temporals s'han solgut registrat a mig mes de gener. Les comunicacions van quedar col·lapsades en 18 de gener del 1980 i hi van tornar dotze anys més tard: el 23 de gener del 1992. El temporal de neu també va ser molt intens el 14 de gener del 1985 i en la mateixa data del 1987. El 1985, 1986 i el 1987 formen el trienni del caos meteorològic hivernal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA