La qualitat de l'aire millora en part gràcies a la crisi

La qualitat de l'aire a les comarques del Tarragonès, el Baix Camp i l'Alt Camp durant l'any passat va ser «molt bona», segons l'anàlisi feta pel Departament de Medi Ambient. La tendència de reducció de la contaminació atmosfèrica, que el govern català analitza a través d'onze punts de mesurament en aquesta àrea, s'ha deixat notar en un contaminant generalment conflictiu a la zona, les partícules en suspensió de menys de deu micres de diàmetre, que per primer cop des de l'any 2001 s'han trobat per sota dels límits establerts per la legislació europea.

Aquestes bones dades es vinculen des de l'executiu català tant amb la finalització del termini perquè les indústries obtinguin la seva llicència ambiental com també, en menor mesura, amb la crisi. «És difícil de xifrar, però hi ha influït la baixada de la producció a la indústria», va detallar la directora de Qualitat Ambiental, Maria Comellas, que va destacar que el trànsit «s'ha reduït molt poc».

On continua sobrepassant-se, tot i que de manera puntual, els valors màxims permesos és en l'ozó troposfèric, un contaminant que ve molt determinat per «les radiacions solars», segons va concretar la subdirectora general de prevenció i control de la contaminació atmosfèrica, Isabel Hernández. En total, es va superar el llindar que obliga a informar la població en vuit ocasions, quatre de les quals a Alcover, tot i que Comellas va ressaltar la millora en els resultats des que es treballa conjuntament amb l'AEQT per reduir-ne la incidència. Els altres dos contaminants (sulfur i clorur d'hidrogen) dels quals s'ha superat el límit permès es concentren en un únic punt de mesurament, a Constantí, on també es van obtenir les dades més elevades de benzè en l'aire. Tot i que el govern considera aquests problemes «esporàdics i locals», Hernández va avançar que durant aquest any s'instal·larà un nou tipus de maquinària de mesurament tant en aquest municipi com a Perafort per detectar si la incidència de la contaminació és continuada al llarg de l'any i buscar així fórmules per «millorar» les dades.

El departament treballa ara en un estudi sobre la incidència dels diferents actors presents en el territori a l'hora de contaminar l'aire i la seva dispersió al territori. S'estudiarà l'impacte de ports, indústria i trànsit, entre d'altres àmbits.

LES DADES

Ozó troposfèric
Alcover: 4 superacions del llindar d'informa- ció (180 µg/m³)
Constantí: 2 superacions del llindar d'informació
Tarragona (Parc de la Ciutat): 2 superacions.
Sulfur d'hidrogen
Constantí: 7 superacions del valor de les mitjanes semihoràries (100 µg/m³)
Clorur d'hidrogen
Constantí: 1 superació del valor de mitjanes diàries (50 µg/m³)
Partícules de menys de 10 micres (PM10)
Tarragona (port): mitjana anual de 31 µg/m³ (el màxim permès és 40)
Benzè
Constantí: mitjana anual de 5 µg/m³ (el màxim permès són 6)

Nou punt al port

La millora de les dades sobre l'existència de partícules en suspensió a l'aire està relacionada també amb el canvi d'emplaçament del punt de mesurament que hi ha dins de les instal·lacions del port de Tarragona. Tradicionalment, l'estació situada a aquesta zona havia superat sempre els valors límits establerts per aquest tipus de contaminant, però enguany s'ha situat per sota dels màxims justament després que el departament hagi optat per canviar-lo de lloc. «L'antic punt no complia la normativa ja que era massa proper al lloc de descàrrega i estava lluny de la zona on de fet viu la gent», va dir Hernández. La nova estació de mesurament s'ha situat al moll d'inflamables del port tarragoní.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.