Tortellà demana a la Generalitat que restauri la pedrera

La concessió s'ha acabat i l'empresa explotadora no ha fet les obres

El conflicte que des de fa uns anys mantenen l'Ajuntament i la societat Cales, Yesos y Cementos de Olot SA (Cycosa) ha entrat en una altra fase, en haver expirat el mes de març la concessió que tenia l'empresa per explotar la pedrera situada a la muntanya dels Comuns, de propietat municipal. El consistori sosté que, mentre s'hi feien extraccions, s'havia d'anar restaurant la zona, cosa que l'empresa no ha complert.

Cycosa havia demanat poder ampliar les extraccions, en contra del parer de l'Ajuntament. El cas va arribar al TSJC, que el 2007 va donar la raó al municipi, i va ratificar que la concessió s'acabava el març del 2010. Arribats a aquesta data, ara el consistori exigeix a l'administració que es faci càrrec de manera immediata de la restauració i que requereixi a l'empresa el pagament del que costin els treballs. Paral·lelament, ha demanat al Departament de Medi Ambient l'execució de la fiança que Cycosa va dipositar en el seu moment a compte de la restauració, la incoació d'expedients sancionadors i l'exigència de les responsabilitats per les actuacions irregulars que hagi pogut cometre l'empresa. Ahir no va ser possible aconseguir declaracions dels responsables de Cycosa.

50.000 m³ anuals

Cycosa va començar a explotar la pedrera de Tortellà amb una concessió del 1994. El 2002 va demanar permís a la Generalitat per ampliar l'explotació i obrir-hi un abocador de runes. En passar els mesos i no obtenir resposta, l'empresa es va acollir al silenci administratiu i va intensificar el ritme de les extraccions, circumstància que va provocar les protestes dels veïns. Aleshores, el consistori va voler renegociar les condicions del conveni amb Cycosa. Les converses no van anar bé i el cas va acabar als jutjats. Tant el jutjat contenciós administratiu com el TSJC van donar la raó al consistori en la seva petició que l'empresa havia d'acabar les extraccions el 2010 i havia de restaurar els terrenys afectats. A canvi de 32.000 euros anuals, cada any Cycosa podia treure fins a 50.000 m³ de mineral. El consistori sosté que n'han tret molt més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS