La conca de l'Ebre, al 75%, i les internes, al 86%

L'extraordinari any hídric –amb pluges i nevades generoses arreu, fins a aquesta mateixa setmana– ha fet que l'estat dels embassaments (vegeu fitxa) sigui òptim aquesta primavera, com ja ho va ser en la passada, en contraposició a l'extrema sequera del 2008. Ahir, els pantans de les conques internes de Catalunya guardaven 596,38 hm³ d'aigua, és a dir, l'equivalent a un any i mig de subministrament a l'àrea de Barcelona. Es tracta de gairebé el 86% d'una capacitat màxima de 694,45 hm³, que als darrers dies fins i tot ha obligat a desembassar alguns pantans en previsió de més aportacions del desgel i d'un maig que s'espera humit. El riu Llobregat, sense anar més lluny, té aquests dies un cabal superior als 100 m³/s, equivalent per exemple al mínim de l'Ebre, i fa que la dessalinitzadora del Prat només hagi de funcionar tot just entre el 10 i el 20% de la seva capacitat. Pel que fa als embassaments tarragonins, Riudecanyes i sobretot Siurana, també estan gairebé al límit de la seva capacitat, igual que el del Foix, que està ple.

Al conjunt de la conca hidrogràfica de l'Ebre, els embassaments estan al 75% de la capacitat, i alguns també han de deixar anar aigua, com el de Rialb, que aquesta setmana ha provocat petites inundacions al Segre. L'Ebre baixava ahir amb 566 m³/s a Ascó i 410 a Tortosa. Aquestes dades positives de pluges faran possible que, al global del 2010, el govern ja s'hagi compromès que només agafarà 150 hm³ del riu Ter –pels 180 del 2008, o els 200 que rondava als noranta-, ja que a final d'any també entrarà en servei a Barcelona la canonada Trinitat-Fontsanta, la connexió entre Ter i Llobregat, que avui permetria, per exemple, que els excedents del Llobregat arribessin al territori fins ara sols abastit pel Ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.