CiU insistirà en el Roine per esborrar l'amenaça de transvasament sobre l'Ebre

El PSC i ICV neguen que planifiquin una captació del Segre

«En la propera campanya electoral insistirem en el transvasament del Roine», va afirmar ahir Xavier Pallarès. El president de CiU a les Terres de l'Ebre va assenyalar que «els francesos estan disposats a vendre l'aigua»; però que, si no es té en compte l'opció de portar aigua del Roine, «l'Ebre continuarà estant amenaçat». Pallarès va afegir-hi que la pressió sobre l'Ebre anirà en augment si les inversions que s'han fet no serveixen per resoldre la demanda hídrica, però sobretot «si a Espanya hi ha un canvi de govern». «A banda, el tripartit no descarta la interconnexió de xarxes», va advertir Pallarès. El diputat de CiU va explicar que recentment també han parlat del tema amb el Bloc Nacionalista Valencià, i que les dues forces coincideixen en el fet que l'aigua del Roine és una solució de futur per a tot l'arc mediterrani. «La defensa que fa CiU del transvasament del Roine és una posició coneguda», va remarcar, per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. «Si em donen a triar entre el Roine i l'Ebre o el Segre, no tinc cap dubte», va afegir-hi. Segons Bel, «no té gaire sentit» que el tripartit continue planificant transvasaments al mateix temps que afirmen que les noves infraestructures hídriques serviran per descartar els transvasaments.

D'altra banda, Pallarès va admetre que CiU de les Terres de l'Ebre encara no ha definit una posició respecte de la manifestació que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat el 30 de maig a Barcelona, en defensa del cabal mediambiental. De fet, avui l'assemblea de militants del Baix Ebre té prevista una reunió, però el suport de CiU a la convocatòria de la PDE no figura en l'ordre del dia.

ICV acudirà a Barcelona

En canvi, Jaume Forcadell va confirmar ahir el suport d'ICV a la manifestació de Barcelona. «Si la protesta no barreja altres temes i és per reclamar el cabal ambiental per a l'Ebre, ICV anirà al davant de tot, i la PDE tindrà el nostre suport absolut», va assenyalar Forcadell. El president d'ICV a l'Ebre també es va referir a la darrera polèmica sobre la possible recuperació del transvasament del Segre. «Tot ha sortit a partir d'una xerrada en què un tècnic de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) parla de determinades hipòtesis i solucions de futur», va precisar. «Però no hi ha cap pla de gestió per al 2015-2027, i les inversions que ara s'estan executant i programant permetran arribar a aquesta data sense haver de recórrer als transvasaments», va dir Forcadell. Segons el dirigent d'ICV, bona part dels tècnics han estat sempre partidaris de la interconnexió de xarxes, «per facilitar la gestió hídrica»; però «el més important és que els polítics que governen en cada moment els facin cas o no». «Els que governaven abans van estar a punt de fer cas als tècnics», va recordar Forcadell fent referència a CiU. «Recuperar avui aquest tema, amb els pantans plens d'aigua i les plantes dessaladores en marxa, no té cap sentit», va afegir-hi Forcadell. «A ICV tenim molt clar que un país amb les xarxes d'aigua interconnectades només serviria per alimentar amb més recursos hídrics les àrees metropolitanes», va recordar.

També el president del PSC a les Terres de l'Ebre, Joan Sabaté, va negar ahir que el govern de José Montilla estiga planificant cap transvasament a Barcelona des de la conca de l'Ebre. «És un tema molt delicat i no permetrem cap ambigüitat per part nostra», va dir. Sabaté va afegir que respecten el paper de la PDE, però que no poden acudir a la manifestació perquè confien que el govern de l'Estat fixarà un cabal ecològic en el nou pla de la conca de l'Ebre. «No alimentarem cap sospita al voltant d'un govern que va derogar el transvasament de l'Ebre previst en el PHN», va recordar Sabaté. «No hem d'anar a manifestar-nos a demanar res al govern, però no passarà res si algun militant socialista pensa que cal anar a la manifestació», va concloure.

Els regants de l'Estat, reunits a Tarragona

G.M.

El secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, presideixen aquest matí la inauguració del XII Congrés Estatal de Comunitats de Regants d'Espanya, al Palau de Congressos de Tarragona. L'objectiu del congrés, que durarà fins divendres, és analitzar la situació de l'agricultura i de l'aigua, en un context marcat pel risc de «provincialització» de la gestió de les conques i per la pujada de les tarifes elèctriques, que amenacen la continuïtat dels processos de modernització de regadius. La trobada està organitzada per la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre, però ha hagut de fer-se a Tarragona perquè a les Terres de l'Ebre no hi ha un espai de congressos prou gran per rebre 900 participants. La cloenda del congrés anirà a càrrec del president de la Generalitat, José Montilla.

Bel condiciona el suport a la manifestació

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, (CiU) va condicionar ahir el seu suport a la manifestació que la PDE ha convocat el 30 de maig a Barcelona. «Ara estem tots molt neguitosos pel cabal mediambiental que ens fixarà el pla de conca», va dir Bel. Així, l'alcalde va remarcar que caldrà veure quin és el lema de la manifestació, així com el contingut del manifest unitari de la protesta. «Si la manifestació és perquè es fixin els cabals ecològics, estarem absolutament d'acord», va anunciar. «Però caldrà veure si la protesta també és contra el canal Xerta-Sénia, contra els parcs eòlics, contra el magatzem temporal centralitzat (MTC) o contra l'energia nuclear», va assenyalar. De fet, aquesta tarda hi haurà una reunió a Barcelona, en què la PDE i altres col·lectius decidiran els lemes, la redacció del manifest, el cartell, la capçalera i els parlaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA