El parc manté les 400 immersions diàries a les Medes fins a fer el nou pla d'usos

La seva entrada en vigor, un cop es publiqui, però, no permetrà accedir a la part emergida de les illes

Els centres d'immersió, igual que els particulars i les altres empreses turístiques que fan activitats a l'entorn de les Medes, que amb el parc natural passen a ser reserva natural parcial, podran fer aquest estiu el mateix que l'any passat. Els 19 centres podran fer 350 immersions diàries a través de les11 boies que hi ha a la zona. Les altres 50 immersions són per a particulars. Es manté unes 50 immersions per boia, per no centrar-ho tot en punts concrets, i un vaixell per boia. Els vaixells turístics mantenen les rutes i els d'apnea i particulars tenen les seves boies. «No canvia pas res», va dir el delegat de Medi Ambient a Girona, Emili Santos. És el que marca l'actual pla rector d'ús i gestió de les Medes. Un pla que es mantindrà fins que se'n faci un altre, que la llei del parc preveu en un termini màxim de 3 anys. Tot i això, els centres d'immersió qüestionen la nova protecció de les Medes perquè «restringirà més les activitats turístiques», segons va dir el seu portaveu, Genís Dalmau, que va recordar que la meitat del pressupost de l'àrea protegida de les Medes es finança amb el que paguen els submarinistes.

Un procés influenciat per les eleccions

El ponent d'Iniciativa per Catalunya al parc natural, Lluís Postigo, que és del mateix partit que el responsable del Departament de Medi Ambient, que és qui ha tramitat el parc, creu que l'oposició, especialment CiU, ha utilitzat el tema en clau electoral. I més quan la tramitació es fa dins el procés de les noves eleccions al Parlament de Catalunya. «Unes eleccions pel mig són un inconvenient», va afirmar Postigo. Una posició que no veu igual Genís Dalmau, portaveu dels 12 centres d'immersió de l'Estartit. Dalmau veu les eleccions com una possibilitat de fer un canvi de govern i, al mateix temps, un tomb a l'actual llei del parc natural, ja que diu que de l'actual govern no se'n fia. «Espero que CiU compleixi les promeses», va dir el portaveu dels centres d'immersió. Tot i això, va deixar clar que la federació nacionalista ja els coneix dels primers anys de la reserva de les Medes «i tampoc ens mossegàvem la llengua», va recordar Dalmau.

Prohibit accedir a la part emergida

El canvi més important que comportarà l'entrada en vigor del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, que podria fer-se efectiu la setmana vinent, serà la impossibilitat d'accedir a la part emergida de les illes. El motiu és que la part emergida de les Medes és l'espai del parc que manté una protecció integral, per sobre la part submergida i els aiguamolls, que resten com a reserva natural parcial.

En vista d'això, els que vagin a prendre el sol, a banyar-se o a fer submarinisme a l'entorn de les Medes no podran accedir a la part emergida, que queda totalment reservada als científics i als de manteniment del far, que és l'única estructura que es manté intacta a l'illa, on hi ha altres restes patrimonials de cert valor. L'Ajuntament de Torroella havia demanat, durant les al·legacions al parc natural, que no fos integral per poder incloure les Medes com una oferta turística i cultural. «Pels valors naturals que té, la presència humana crearia un impacte», va dir Santos.

El llarg procés de la gestió

Tècnics de la Generalitat estan enllestint la traducció de la llei al castellà. I, seguidament, es podrà publicar perquè entri en vigor. Es parla que podria ser la setmana vinent. A partir d'aquí, el conseller de Medi Ambient presentarà –podria ser el mes de juliol– el decret per tirar endavant la composició de l'òrgan rector, amb la presència de la Generalitat, l'Estat, ajuntaments i sectors socials i econòmics del territori. Un cop constituït l'òrgan rector, el conseller ja pot començar el procés d'elecció del director o directora del parc. El director es converteix en el secretari de l'òrgan rector i, al mateix temps, en el comandant de l'òrgan gestor. Aquest òrgan estarà format per tècnics, ja que és el que haurà de gestionar el parc natural. I serà l'òrgan rector qui haurà de decidir les places que haurà de tenir.

Un cop creat els dos òrgans del parc, el rector –més polític– i el gestor –més tècnic–, s'ha d'impulsar el pla especial de protecció del medi natural i del paisatge. Aquest pla el presentarà el mateix Departament de Medi Ambient de la Generalitat. La llei marca que aquest pla ha d'estar fet en un termini màxim de dos anys des de l'entrada en vigor del parc. I amb l'aprovació d'aquest pla, hi ha un any més per impulsar el pla rector d'ús i gestió, que ha de substituir l'actual. El nou pla l'ha d'elaborar l'òrgan gestor del parc. Un cop aprovat inicialment, s'ha de fer una exposició pública de l'esmentat pla i l'aprovació definitiva correspon al conseller de Medi Ambient, amb un informe previ de l'òrgan rector del parc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR