Els mateixos residents identifiquen la Costa Brava com a mar i platja i creuen que l'evolució serà negativa

En una enquesta, creuen que el màxim problema és el creixement urbanístic

L'enquesta, que va encarregar el Centre d'Estudis Avançats de Blanes, es va fer per conèixer la percepció que tenen de la Costa Brava els mateixos residents, i valorar el paper que creuen han de tenir els espais naturals i culturals. Respecte als atributs que li associen, destaquen per sobre de tots els de mar i platja, a molta distància d'altres com el turisme, el sol, bellesa o costa. En canvi, característiques i definicions típiques del litoral gironí –com roques, penya-segats o salvatge– es van respondre en molt poques ocasions.

La majoria opina que és un lloc agradable per viure-hi i, tot i que les opinions són favorables respecte a l'estat de neteja i conservació, també n'hi ha que són molt crítiques. De fet, i pel que fa a l'avaluació d'activitats i problemàtiques, l'urbanisme és el que en surt més mal parat, perquè l'ocupació de sòl i la creixent urbanització són els que encapçalen el rànquing. A més distància hi ha la contaminació de l'aigua, i també la de l'aire, visual i sonora. En canvi, l'activitat nàutica i la pesca són les que es veuen com a menys perjudicials.

LA XIFRA

6,74
de nota a l'estat de conservació actual.
De l'1 al 10, els enquestats posen gairebé un notable a l'estat actual de la Costa Brava com a espai natural i cultural. Tot i així, i responent a la següent pregunta, són majoritàriament pessimistes respecte a la seva evolució, ja que amb vista a 20 i 30 anys cap a un 40% creu que la situació serà bastant pitjor que l'actual, i un 17,3% considera que serà «molt pitjor». Un 26,5% opina que les coses no hauran canviat gaire, mentre que els optimistes són molt pocs: un 15,7% confia que en aquestes dues o tres dècades que vénen s'haurà millorat bastant, i només un 0,3% espera que s'hagi millorat molt.

LA XIFRA

52%
participa en grups.
Un apartat de l'enquesta es destina a valorar, amb notes, les actituds individuals respecte a la Costa Brava. Només un 52% afirma que participa en associacions, grups o iniciatives orientades a la conservació del patrimoni. En canvi, un 71% reconeix que fa activitats orientades a conèixer millor l'espai, com ara excursions, senderisme... La gran majoria explica que té interès per tots els temes relacionats amb la Costa Brava, i afirma que els coneix bé. Les afirmacions que tenen un major suport, però, són les que afirmen: «Estic enamorat de la Costa Brava.»I, en primer lloc, la de sentir-se orgullós de viure-hi.
5,2
de nota a la gestió.
Respecte a la planificació i la gestió del patrimoni natural i cultural, els habitants l'hi posen un aprovat just, un 5,2, una nota similar a la promoció de la Costa Brava, amb un 5,4. Preguntats sobre diverses mesures, estan bastant a favor d'augmentar els recursos públics que es destinen als espais naturals i culturals, i d'augmentar el control social i polític de les actuacions que s'hi fan. En general, també estan a favor d'augmentar els espais protegits, però no tant de restringir-hi les activitats o d'aplicar impostos especials com a zona turística.

LA XIFRA

67%
de dones.
L'enquesta es va fer a 600 persones, i un 67% van ser dones. Pel que fa al perfil dels enquestats, un 31% tenien entre 31 i 50 anys, un 17,8% menys de 31 i un 50% més de 50, amb una majoria de persones que tenien un nivell educatiu de fins a estudis primaris. Un 13% tenien estudis universitaris. A causa de la franja d'edat dels enquestats, majoritàriament eren jubilats, estudiants o aturats. Un 40% treballa al sector serveis, i la resta a la indústria, l'agricultura o la pesca. Un 68% són nascuts a Catalunya, un 25% són espanyols i un 6% estrangers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona