Medi ambient

L'ultimàtum d'Europa al govern de l'Estat pel pla hidrològic reforça la PDE

La Comissió Europea va anunciar ahir que ha obert un procés d'infracció contra el govern de l'Estat i onze estats membres més, per no haver presentat dintre de termini els plans de gestió de conques hidrològiques dels rius, tal com estableix la directiva marc de l'aigua. En aquest sentit, un dels plans de conca que no s'han elaborat abans del desembre del 2009 és el de l'Ebre, com havia denunciat la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que també havia advertit que l'esborrany no recull cap cabal mediambiental per al tram final del riu. Per tant, si l'Estat no s'ajusta a les exigències de Brussel·les en un termini màxim de dos mesos, l'executiu comunitari podria portar el cas als tribunals. De fet, la comissió ja ha enviat una primera carta d'avís als dotze socis comunitaris que no han elaborat els seus plans hidrològics. Segons la directiva marc de l'aigua, els estats han de consultar la població i altres parts interessades sobre els plans i fer públics els esborranys, deixant un marge per rebre suggeriments. Però l'Estat espanyol, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, Grècia, Irlanda, Lituània, Malta, Polònia, Portugal, Romania i Xipre encara no han ni començat la consulta. Per tant, Brussel·les ha calculat que un 31% dels ciutadans europeus continuen sense saber com es gestionaran els seus rius. De fet, fa dos mesos, arran d'una pregunta parlamentària de l'eurodiputat Oriol Junqueras, la Comissió Europea va assumir el compromís explícit de vetllar per la protecció del tram final de l'Ebre. A banda, la comissió va assenyalar que el cabal mínim no es podia fixar com el sobrant de les concessions d'aigua. A més, Brussel·les considera «imprescindible» establir un cabal mínim dels rius pel bon estat de les aigües superficials i del medi ambient.

Per la seua banda, l'ultimàtum de Brussel·les a l'executiu espanyol va fer que, també ahir, la PDE exigís al govern de l'Estat l'aplicació del «principi de precaució». En declaracions a l'ACN, el portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs, va recomanar a l'Estat que ature les obres de regadiu més conflictives en execució a la conca de l'Ebre. Segons Tomàs, l'argument de la Comissió Europea coincideix plenament amb els plantejaments fets pel moviment social antitransvasament, que en surt reforçat. De fet, la PDE acusa l'Estat d'estar tirant endavant unes obres de regadiu que impedirien la fixació d'un cabal ambiental mínim per al tram final de l'Ebre i la supervivència del Delta.«El pla hidrològic de l'Ebre no surt perquè tots els regadius riu amunt estan sobredimensionats. Els canals Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues són per a transvasaments i la majoria d'embassaments d'Aragó són innecessaris. Després d'aquest advertiment oficial han d'aplicar el principi precaució i frenar aquestes obres i qüestionar-les: ens podem trobar que estiguin acabades i que els canals no tinguin cap utilitat», va argumentar Tomàs. Amb tot, el portaveu de la PDE va lamentar que l'executiu espanyol continuï instal·lat en el «principi de la picaresca», i que actuï de manera «frívola», alimentant un conflicte de llarga durada que pot acabar «liquidant el tram final del riu i el Delta». Per tot plegat, Tomàs va afirmar que els arguments de Brussel·les confirmen plenament els que el moviment antitransvasament ja va plantejar diumenge aplegant milers de persones pels carrers de Barcelona, exigint el total compliment dels preceptes de la nova directiva marc de l'aigua. «Vam demanar que s'apliqui la normativa europea, que el govern espanyol no vol aplicar. Anem endarrerits un any i mig amb els plans de conca, que s'han d'adaptar a la normativa europea, però, mentrestant, les obres més conflictives, qüestionades i absurdes tiren endavant, amb la qual cosa la possibilitat de marcar cabal mediambiental per al tram final del delta, si això no es modifica, serà impossible», va sentenciar. Tomàs també va recordar que Brussel·les ja va avisar Madrid fa uns mesos, i va calcular que el govern espanyol difícilment podrà complir les exigències de la Comissió Europea, ja que no podrà presentar les modificacions en el termini exigit. «Això ens planteja una contradicció: ens alegrem que la Comissió Europea adverteixi al govern espanyol que replantegi el pla hidrològic, perquè convé a les Terres de l'Ebre, però lamentem que si s'acaba executant aquesta previsió i el multen per cada dia d'incompliment, això ho paguem tots ciutadans», va indicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet