Medi ambient

El Prat alerta que no s’està actuant al Delta

Europa va advertir fa un any que s’havia de millorar la protecció

L’Ajuntament reclama una auditoria ambiental

Demà es complirà un any del dia en què la Comissió Europea va advertir l’Estat espanyol per la deixadesa a l’hora de protegir el delta del Llobregat en no haver aplicat mesures correctores per l’ampliació de l’aeroport del Prat el 2002, i tot continua igual. Així ho va advertir ahir l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, que va recordar que l’advertència no anava només contra el govern espanyol, ja que la Generalitat és l’administració delegada per protegir les àrees d’interès especial. La protecció del Delta va ser un assumpte d’interès general quan s’estava parlant de la possibilitat d’ampliar l’aeroport. Un cop desestimada l’ampliació, a l’estiu, la protecció del Delta va caure de l’agenda mediàtica i, vista la falta d’intervencions, també de la política. La Comissió Europea va advertir l’Estat a través d’una carta que les mesures de compensació per les ampliacions de l’aeroport, i també del port de Barcelona, havien resultat insuficients. Li exigia la posada en marxa de mesures addicionals per protegir i gestionar la zona de la Xarxa Natura 2000 dels espais naturals del delta del Llobregat. Calia evitar el deteriorament que l’acumulació d’infraestructures va provocar en una zona de gran biodiversitat i punt clau de les rutes migratòries de moltes espècies d’aus europees, i donar compliment a la directiva d’hàbitats. La UE va enviar aquesta carta d’advertiment a l’Estat espanyol arran d’una denúncia de l’entitat ecologista Depana.

Mijoler va advertir ahir que ja ha passat un any de la reprimenda europea sense que res s’hagi mogut. “La Generalitat ens va anunciar llavors que estava treballant en un pla especial per ampliar zones d’especial protecció de les aus però la realitat és que ha transcorregut un any i no tenim cap proposta de pla especial de protecció del Delta i no sabem quines són les mesures que s’haurien d’aplicar per corregir el que reclama la Comissió Europea”, va assegurar. En el transcurs del darrer any no només no s’han sabut les mesures per revertir l’impacte de l’ampliació de l’aeroport, sinó que es va plantejar l’allargament de la pista, fet que hauria suposat “una destrucció encara més grans dels espais naturals i el parc agrari”, segons l’alcalde.

Mijoler va exigir ahir el pla de protecció compromès per la Generalitat i la realització d’una auditoria ambiental per fer una fotografia actualitzada de l’estat del Delta. Va demanar també inversions per actuar en les masses d’aigua subterrànies. “L’Agència Catalana de l’Aigua va anunciar una sèrie d’inversions que fins ara no s’han materialitzat” per actuar sobre un aqüífer malmès tant pel que fa a la quantitat d’aigua com a la seva qualitat. “Convidem l’Estat i la Generalitat a fer els deures per dotar de més protecció els espais naturals i el parc agrari”, va exigir.

En aquest temps només s’ha habilitat un nou sistema per subministrar aigua regenerada al canal de la Bunyola. El consistori assenyala que cal actuar contra la regressió del litoral i millorar els hàbitats i la biodiversitat amb la creació de connectors ecològics entre els espais naturals del Remolar-Filipines i la Ricarda a través de la platja. Reclama també que es millori el cabal ecològic del riu Llobregat i que es posin en marxa mesures per evitar l’acumulació de sediments a la desembocadura.

LA FRASE

Ha transcorregut un any i no tenim cap proposta de pla especial de protecció del Delta
Lluís Mijoler
Alcalde del Prat de Llobregat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses