Medi ambient

política

El govern sondeja un acord sobre la sequera

L’executiu català vol intentar buscar un nou acord sobre la sequera i, seguint aquest guió, ahir es va reunir amb Junts per abordar la problemàtica i en va sortir, tal com va explicar la portaveu, Patrícia Plaja, “amb bones sensacions”. La jornada política va estar monopolitzada per la falta d’aigua que està portant al límit sectors clau com ara l’agricultura i Plaja, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, va subratllar que el govern preveu trobades amb els altres grups parlamentaris els propers dies per “arribar a l’acord més gran possible”, per la qual cosa manté “la mà estesa”.

En la mateixa compareixença, i coincidint amb el dia en què el canal d’Urgell va tancar les seves comportes per deixar de regar unes 50.000 hectàrees de cultius, la portaveu va anunciar que la Generalitat té previst tirar endavant vuit projectes per modernitzar la infraestructura, si el govern espanyol no accepta el conveni plantejat per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, per compartir la despesa de l’actualització de la infraestructura, de manera que l’Estat n’assumiria el 40% del cost.

Amb aquest panorama, el ple del Parlament de la setmana que ve votarà definitivament la proposició de llei de Junts sobre la sequera que defensa la no aplicació de sancions als municipis fins a l’1 de juliol i que es tramitarà per lectura única. Les sancions van ser precisament el punt que va impedir un acord en la cimera de partits sobre l’aigua.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, va demanar a la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, que “no condicioni” la modernització del canal d’Urgell a una aportació de l’Estat i va recordar que l’executiu de Pedro Sánchez té previst invertir-hi 28 milions. “No fa falta que mirem sempre què fa l’altre, vostè té recursos, no? Comencem”, va comentar Illa interpel·lant Jordà des de Mollerussa, precisament el dia en què el canal tancava el regadiu.

Sobre les sancions als municipis, el PSC veu en la proposició de llei de JxCat “una oportunitat per aconseguir l’acord” i està negociant el text redactat amb Junts. Per Alícia Romero, portaveu dels socialistes, “sancionar no portarà més aigua”.

Encara amb el mateix tema de fons, En Comú Podem va demanar un ple monogràfic i va criticar la tramitació exprés de la proposició de Junts. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, va instar la resta de grups a celebrar el ple “com més aviat millor”, ja que “la sequera no entén de cites electorals ni d’interessos partidistes”. Albiach va llançar un dard directe al govern, acusant-lo de ser “incapaç de definir el seu model”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tretze companyies actuaran enguany al Festival Internacional de Titelles

Gavà

Primer seminari català sobre Arxius i Turisme

lloret de mar
SOCIETAT

La Policia Local de Vilanova i la Geltrú crea una unitat contra l’incivisme

vilanova i la geltrú
SEGURETAT

Col·locaran 575 sensors de risc químic a l’entorn petroquímic de Tarragona

TARRAGONA

L’oposició força un ple per tractar les suposades irregularitats d’un regidor

lloret de mar

Portbou suspèn el pagament de factures a Endesa després d’un tall elèctric al municipi

PORTBOU

Llum verda a les connexions de la C-65 amb el futur Hospital Trueta

girona
Medi ambient

La Paeria apostarà per aplicar la ZBE en un 10% del sòl urbà residencial en una fase inicial

Lleida
educació

El personal d’atenció educativa fa vaga per demanar la reclassificació professional

barcelona