Medi ambient

Unió Europea

L’eurocambra manté viva la llei de restauració de la natura

El comitè de Medi Ambient rebutja la moció del PPE que demanava retirar el projecte

La dreta i la ultradreta s’oposen a la iniciativa amb l’argument que no és assumible per als agricultors

La llei de restauració de la natura ha superat aquest dijous el primer escull al Parlament Europeu.

El comitè de Medi Ambient de l’Eurocambra ha rebutjat gràcies a un pacte entre socialdemòcrates, verds, l’esquerra i liberals la moció del Partit Popular Europeu (PPE) contra la text impulsat per la Comissió Europea (CE), que busca reparar una cinquena part dels ecosistemes malmesos el 2030.

L’esborrany parlamentari ha arribat enmig d’una gran expectació al comitè de Medi Ambient, molt més plena que de costum per una sessió matinera d’una comissió que no ha de prendre una decisió vinculant. Els diputats havien d’analitzar la proposta de mandat negociador de l’Eurocambra plantejat per Brussel·les. Primer s’ha votat l’esmena de retirada del text, que ha estat rebutjada per la mínima, i després s’han votat per separat totes les esmenes i compromisos afegits a l’esborrany, cosa que ha allargat la sessió durant més de tres hores. Finalment s’ha decidit posposar fins la propera sessió ordinària les votacions finals del text.

En qualsevol cas, el rebuig a la moció popular ha garantit que l’expedient s’acabi votant al juliol al ple de l’Eurocambra, on també s’espera un resultat ajustat.

El ponent del text, el socialista César Luena (PSOE), ha destacat que “malgrat la intensa campanya de boicot del PPE hem aconseguit salvar la llei de restauració de la natura.

Els Estats membres també han de consensuar la seva pròpia posició negociadora al Consell, probablement en una reunió de ministres de medi ambient dimarts vinent. Tot i que també existeix divisió entre els vint-i-set, s’espera que assoleixin una majoria qualificada el mateix dimarts.

Un cop fixades les posicions, les dues institucions i la CE podran negociar la versió definitiva de la llei, que s’emmarca en el Pacte Verd Europeu i va en la línia dels acords de la Conferència de Biodiversitat de l’ONU.

Estratègia electoral

A un any de les eleccions europees, el líder del PPE, l’alemany Manfred Weber, l’ha posat al focus per la seva estratègia d’apropar-se a l’electorat ultra a expenses de l’agenda verda de l’executiu europeu, presidit per la seva companya de files i compatriota Ursula von der Leyen. Això explica que la votació hagi generat tant d’enrenou malgrat que el procés de la llei sobre biodiversitat encara es troba en una fase inicial.

La dreta i l’extrema dreta s’oposen a la iniciativa amb l’argument que els seus objectius no són assumibles per als agricultors europeus, compromet la seguretat alimentària, elevarà els preus dels aliments i entorpirà el desplegament de les energies renovables.

En canvi, els grups polítics que donen suport a la llei, les plataformes ecologistes i la comunitat científica defensen que la regulació donarà prioritat als panells solars i turbines eòliques i beneficiarà els agricultors, ja que recuperarà poblacions d’insectes pol·linitzadors i generarà resiliència enfront del canvi climàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA