Medi ambient

MEDI AMBIENT

Gent del Ter denuncia la reobertura “sense permisos” de la pedrera d’Ullà

L’Ajuntament defensa que es “pot seguir extraient pedra” perquè el permís per fer-ho “està vigent”

Des de fa uns dies, els veïns i veïnes d’Ullà i Bellcaire d’Empordà veuen circular camions que entren i surten de l’antiga pedrera. Una situació que ha posat en alerta els ecologistes de la zona, agrupats a l’entitat ecologista Gent del Ter, i que juntament amb el Fòrum l’Escala-Empúries i SOS Costa Brava, denuncia la reobertura de l’antiga pedrera Mas Blanc situada al terme municipal d’Ullà, segons una informació de l’agència ACN.

L’activitat d’aquesta indústria, en funcionament des del 1975 i fins al 2012, quan una sentència els va obligar a tancar, va modificar una part del massís del Montgrí. Les seves instal·lacions es troben parcialment dins del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i formen part de la Xarxa Natura 2.000. El portaveu de Gent del Poble, Pere Llos, denuncia que “la pedrera s’ha reobert sense permisos” perquè, assegura, “l’empresa la podria restaurar, però no extreure més pedra com pretén”. Els veïns estan preocupats pels efectes que tindrà la reobertura de la pedrera Mas Blanc per l’entorn. “Això pel territori és nefast”, es queixa Pere Llos, que sosté que està “dins del parc natural del Montgrí”.

Des de l’Ajuntament d’Ullà, però, asseguren que “l’empresa encara té permís de Mines per fer voladures controlades i extreure més pedra”. L’alcalde d’Ullà, Josep López, afirma que “la pedrera té uns drets adquirits i l’Ajuntament no té potestat per tancar-la”. Àrids Bofill també té permís -aquest de l’Ajuntament- per matxucar les pedres a les instal·lacions de Mas Blanc.

Extreure més pedra

La pedrera va estar en funcionament durant gairebé 40 anys. En concret, se’n va extreure roca entre el 1975 i el 2012, quan una sentència del Tribunal Superior de Justícia la va obliga a tancar i a restaurar l’entorn natural. El 2021, Àrids Bofill va adquirir-ne la titularitat per restaurar i reforestar l’espai. Des de Gent del Ter però consideren que “pretén extreure més pedra” del massís i insisteixen a dir que “no tenen permís per fer-ho”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva