Medi ambient

medi ambient

L’huracà Idalia arriba a terra i avança pel nord-oest de Florida

Segons les autoritats, el perill més gran és la pujada del nivell de la mar

L’huracà Idalia, que ha tocat terra aquest dimecres al matí amb vents de 205 quilòmetres per hora, s’ha afeblit i ara avança pel nord-oest de Florida com un huracà de categoria 2 i una perillosa maror ciclònica.

Segons una actualització del Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels EUA, Idalia presenta vents de 175 km/h i és un huracà de categoria 2 en l’escala Saffir Simpson (d’un màxim de 5).

La regió coneguda com a “Big Bend” pateix els embats d’aquest potencialment catastròfic cicló que té en alerta a milions de persones, perquè després d’impactar en la costa amb categoria 3 (és a dir com un huracà major) prosseguirà pel nord de l’estat camino de Geòrgia i les Carolines.

A les 09.00 hores (13.00 GMT) Idalia es movia cap al nord-nord-est a prop de 30 km/h i produïa una “catastròfica maror ciclònica” al llarg de la costa del “Big Bend” de Florida i “vents nocius” que s’estenen terra dins pel nord de l’estat.

Idalia es trobava a aquesta hora a només uns 30 quilòmetres al sud-sud-oest de Madison, una localitat rural del nord-oest de Florida, i a uns 70 km al sud-sud-oest de Valdosta, a Geòrgia.

Les càmeres web de la zona del Big Bend mostraven poc després de l’alba d’avui una mar embravida i crescuda.

Els bulevards de les platges de moltes localitats costaneres han estat inundats per la mar, segons es veu en aquestes cambres repartides per tota la costa que permeten veure en viu i sense risc els embats dels huracans.

El governador de Florida, Ron DeSantis, ha repetit aquest dijous al matí la seva crida a “mantenir-se segurs, a no posar la vida en perill”, en enumerar els riscos que comporta Idalia i les forces que l’estat té preparades per a respondre a l’emergència en àmbits com la salut, l’auxili i el rescat de persones, l’energia, la connectivitat i la mobilitat.

Les autoritats han advertit que el perill més gran és la pujada de la mar, que pot arribar a elevar-se fins a 4,5 metres en alguns punts de la costa del nord-est de Florida a causa de la combinació de la maror ciclònica i les marees vives d’aquesta època de l’estiu.

L’estat ha emès ordres d’evacuació obligatòria i voluntària per a més d’1,6 milions de persones davant l’arribada d’Idalia, que amb els seus vents i pluges ha deixat sense electricitat a 268.280 de llars i immobles en la costa del nord-oest de Florida, segons dades de les companyies elèctriques recollits per la web Poweroutage.us.

Segons el NHC, encara que Idalia hauria d’afeblir-se després de tocar terra, és probable que continuï sent un huracà mentre avança pel sud de Geòrgia i prop de la costa de Geòrgia o el sud de Carolina del Sud a última hora d’avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona