Medi ambient

Acció Climàtica dona suport a la ramaderia extensiva i la prevenció d’incendis al Ripollès i l’Alta Garrotxa

Ho fa a la forest propietat de la Generalitat de Can França a Camprodon i de Monars a Montagut i Oix on hi ha instal·lat una cabana temporal perquè hi visqui el pastor

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha instal·lat de manera temporal una cabana de fusta a la zona de les Basses de Monars per proporcionar un lloc d’estada al pastor que durant la temporada d’estiu hi manté un ramat de 600 ovelles i cabres. Aquests ramats han pasturat tot l’estiu per mantenir espais més oberts i reduir el risc d’incendi forestal. La cabana, l’han construïda a la Garrotxa un equip de fusters que han elaborat tres mòduls que s’han transportat en camió i s’han unit un cop sobre el terreny.

Les forests de Can França i Monars, situades a cavall de les comarques de la Garrotxa i el Ripollès, en l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa, són propietat de la Generalitat de Catalunya i tenen una vocació clarament pastoral des de fa més de 100 anys. A l’estiu, els ramats de vaques s’instal·len a la zona i contribueixen a mantenir espais oberts com ara els prats de jonça de muntanya mitjana, propis de l’Alta Garrotxa. Tot i així, l’activitat ramadera no és suficient per mantenir aquests hàbitats, que any rere any disminueixen en veure’s colonitzats per ginebres, argelagues, falgueres i d’altres espècies arbustives i arbòries que van guanyant terreny. Segons els mapes d’usos i cobertes del sòl de Catalunya, l’any 1993, els prats i herbassars recobrien, a les dues forests de Can França i Monars, una superfície de 180 hectàrees, però l’any 2017 aquesta superfície era de 128 hectàrees En 24 anys, les pastures herbàcies han disminuït 52 hectàrees, a ritme de 2 hectàrees per any. Aquesta disminució d’espais oberts té efectes directes negatius en la prevenció d’incendis forestals.

Amb la voluntat de capgirar aquesta dinàmica, a l’hora d’adjudicar l’aprofitament de pastures de les forests, es van definir 4 lots de pastura per un període de 4 anys, i com a novetat se’n va reservar un per a bestiar oví i cabrum. Amb aquesta aposta pel bestiar de pota petita, amb un maneig actiu, diari i dirigit per un pastor expert, el Departament pretén afavorir el manteniment de les pastures existents i el manteniment dels espais oberts recuperats de manera mecànica o bé amb cremes controlades que s’han dut a terme a les forests els darrers 5 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA