Medi ambient

societat

S’activa la preemergència i Aragonès veu “a prop” el trasllat d’aigua en vaixell

“Desgraciadament, hem d’estar preparats per a tota mena de situacions, i sí, estem a prop d’haver d’utilitzar vaixells per portar aigua si la situació segueix com els últims mesos.” L’alerta la va llançar ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, coincidint amb l’entrada en vigor de les noves restriccions per la fase de preemergència com a conseqüència de la sequera per al sistema Ter-Llobregat, que abasta prop de sis milions d’habitants de 202 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i de Girona.

Amb la preemergència, el llindar de consum passa als 210 litres per habitant i dia. Es tracta d’una referència que no vol dir que el consum domèstic sigui d’aquest ordre, sinó que, entre la despesa d’aigua familiar i les d’activitats econòmiques i comercials com ara restaurants, bars, gimnasos, perruqueries, hospitals, etc., el consum per habitant i dia de tota la població no podrà superar aquests 210 litres per habitant i dia.

La nova fase també implica que el reg de gespa queda prohibit i només es permet per a les instal·lacions de l’esport federat, sense que, en cap cas, se superi el màxim de 200 m³/hab./mes. Només està admès el reg de supervivència d’arbres, que s’ha de fer gota a gota o amb regadora. Les piscines individuals o unifamiliars no es poden omplir i només es permet emplenar les d’ús públic, siguin municipals, d’establiments turístics, centres esportius i lúdics o col·legis majors, i les d’ús privat de comunitats de propietaris o agroturisme, així com les d’ús terapèutic d’hospitals o centres d’educació. La neteja de carrers i mobiliari urbà no es podrà fer amb aigua potable i tampoc es poden rentar els vehicles, excepte als establiments dedicats a aquesta funció. Tampoc es poden omplir fonts ornamentals o llacs artificials excepte aquells que “facin de suport vital de vida aquàtica”.

Enmig d’aquestes mesures, el govern català està “en converses permanents” amb el Ministeri de Transició Ecològica en “mesures d’emergència”, com ara el proveïment d’aigua en vaixells si convé, però també per les “mesures més estructurals”, va detallar Aragonès. En el seu tercer dia de viatge a Corea del Sud, el president va afegir-hi que l’arribada d’aigua al port de Barcelona, “des de Tarragona però també d’altres llocs”, seria una de les mesures d’emergència que requereix al Ministeri. La ministra Teresa Ribera, de fet, ja ha mostrat al conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, la seva disposició a col·laborar en el transport d’aigua amb aquest sistema si calgués.

Precisament, Mascort també es va referir a la possibilitat d’utilitzar vaixells carregats d’aigua, una opció que creu que s’ha de preveure, però que no s’espera per abans del proper estiu. “És l’últim recurs”, va deixar clar durant una visita a l’Estació de Tractat d’Aigua Potable del Besòs. El conseller va admetre que s’estan fent totes les “gestions” necessàries per a tots els escenaris, motiu pel qual ha començat a contactar amb navilieres per demanar-los la “disponibilitat”. Mascort, però, es va mostrar convençut que les restriccions de la preemergència permetran allargar l’entrada en emergència al sistema Ter-Llobregat.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/11-mediambient/2360376-el-govern-mante-permanents-converses-amb-transicio-ecologica-per-transportar-aigua-amb-vaixells.html?cca=3

2360376



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva